MimiBlog

Szép magyar leventék

2016.03.18

Baritonok, tenorok, basszisták – ki a legmutatósabb férfi az Operában?

A múlt héten emlegettük e blogban a vonzóan férfias baritonok, a barihunkok világtrendjét, s ahogy akkor megígértük, most a magyar énekesek szemléjén a sor. Úgy méltányos azonban, hogy ne csak baritonokat mutassunk, elvégre a hazai tenorok és basszisták között is akad snájdig férfiú.

Kezdjük is mindjárt egy basszistán, aki nemcsak a hangjával, de férfias kiállásával is hódít. A daliás Bretz Gábor Boito és Gounod Faust-operájában egyaránt fölényes eleganciájú sátánt alakított, de a Don Giovanniban is éppígy megfelelt. A sokgyermekes családapa a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitan színpadán is sikerrel szerepelt már.

bretz_gabor_foto_emmer_laszlo_resize.jpg

Fachkollégája, Cser Krisztián ugyancsak markáns kisugárzású operaénekes, s ezt az adottságát intrikus-sötét alakok megformálójaként is jól kamatoztatja. A fizikusi diplomával is rendelkező művész legutóbb a Hunyadi László Cilleijeként bizonyította, hogy jelenlétével képes férfiúi súlyt kölcsönözni e negatív alaknak.

cser_krisztian_foto_emmer_laszlo_resize.jpg

A 36 esztendős basszbariton, Bakonyi Marcell sokat szerepel a német nyelvterület operaházaiban, de itthon is hallhatja – és láthatja őt a közönség. Habár a Leánder és Lenszirom koboldjaként és A trubadúr öregített Ferrandójaként is csak részben érvényesülhet az énekes előnyös megjelenése.

bakonyi_marcell_resize.jpg

Az Opera egyik vezető baritonistája, a Rigoletto szerepében, s megannyi más Verdi-szerepben oly kiváló Kálmándy Mihály néhány esztendeje karcsúvá fogyott, ám ez a változás a hangjának csöppet sem ártott meg. Átható tekintete külön figyelemre érdemes. 

kalmandy_mihaly_foto_doron_ritter_resize.jpg

Az Opera egyik legdélcegebb énekese, a bariton Geiger Lajos néha érezhetően magasabb és jóképűbb az éppen aktuális szerepénél. A Dohnányi-vígopera, A tenor hercegeként vagy A csengő Enricójaként azonban nagyon is a helyén van nemcsak az énekes hangja, de sudár alkata is.

geiger_lajos_resize.jpg

S végül, de korántsem utolsósorban következzék két fiatal tenor! Boncsér Gergelyt legutóbb a Bohémélet költőjeként láthattuk, s ott nem csupán arról győződhettünk meg, hogy a bonvivánként is működő énekes képes mai fiatalnak látszani a színpadon, de arról is, hogy magas C-je mellett a jóképűsége is átütő.

boncser_gergely_resize.jpg

Balczó Péter már az Adagióban is megdobogtatta a női szíveket, s rokonszenves, naturburs megjelenésével azóta egy sor operai főszerepben (Tom Rakewell, Fenton, Rinuccio stb.) is igazolta énekesi tehetségét, színészi természetességét – és kamaszos férfibáját.  

balczo_peter_foto_emmer_laszlo_resize.JPG

Kinek a szőke, kinek a barna, azazhogy kinek a basszbariton, kinek a tenor! Válasszanak Önök is kedvencet maguknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr638492428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronika Kelemen 2016.03.30. 18:40:42

Szavaztam Bakonyi Marcellre

Milosevics Erzsébet 2016.03.31. 19:05:24

Tisztelt MimiBlog.hu!
A "Szép magyar leventék" szavazással kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Nagyobb társaságban lelkesen szavaztunk kedvencünkre, majdnem 30-an, de... egyetlen eggyel sem nőtt a voksok száma. Sem akkor, sem órák múlva. A félreértések elkerülése végett, mindenki más-más eszközről (telefon, laptop, iPad) szavazott. Ez egy jópofa játéknak tűnt, de most már nem tudom mit gondoljunk... ?! Ráadásul bárhogy keressük, nincs feltüntetve sehol, hogy MEDDIG TART A SZAVAZÁS? Ezt szeretném megkérdezni és köszönettel várom, várjuk válaszukat!

Bíró Kolos 2016.04.01. 00:00:49

Ím a proxy szerverek csatája... Kár érte, mert eddig izgalmas volt, valódinak tűnt...
Mély tiszteletem az eddigi versenyzőké!

Amúgy gratula a blognak! Sármos művészeink népszerűsítésének nagyszerű eszköze ez a szavazás.

mimiblog 2016.04.01. 10:49:55

@Milosevics Erzsébet: Kedves Erzsébet! A szavazás egy külső szerverről történik, azt esetlegesen felmerülő technikai problémák ezen a külső felületen jelentkezhettek. A szavazás egyébként tét nélküli, szórakoztató elem, így szavazni is bármeddig lehet.

mimiblog 2016.04.01. 10:51:56

@Bíró Kolos: Kedves Kolos! A szavazás abszolút valódi, bár technikai problémák sajnálatos módon felléphettek a külső szerveren.
A gratulációt köszönjük :)
süti beállítások módosítása