MimiBlog

Sci-fik az Operában

2016.05.06

A légy, a Solaris, de még egy klingon történet is jól érvényesülhet az operaszínpadon.

Az Erkel Színházban két hete témájukban (is) fantasztikus baletteket mutattak be, ám az operaházakban nem csupán eltáncolják a sci-fiket, de el is éneklik. Merthogy az opera világában a messze jövendőnek is jut hely, történjék bár a cselekmény valamely távoli galaxisban.

Gondolhatnánk, hogy a tavaly novemberben, Gödöllőn bemutatott Haydn-opera, az Élet a Holdon is mindjárt ide sorolandó – ám ebben a vígoperában csupán egy színlelt holdutazással tréfálják meg a nevében is jóhiszemű Buonafede urat.

Igazi sci-fi viszont Menotti 1968-as operája, a Segítség, segítség, a globolinkok! Ebben a műben a globolinknek nevezett űrlények földre szállásával szembesülnek a szereplők, akik közül egy iskolaigazgató végül maga is globolinkké változik.

Természetesen a sci-fi klasszikusaiból is íródtak operák az utóbbi néhány évtizedben. Így például valóságos sikeropera készült David Cronenberg 1986-os sci-fi-horrorjából, A légyből. A teleportációs baleset rémsztorija a kanadai Howard Shore zenéjével jutott el 2008-ban a Los Angelesi Opera színpadára, s az ősbemutató karmestere maga Plácido Domingo volt.

Stanislaw Lem Solarisából a német operaszerző, Michael Obst komponálta az első operát. Az 1996-ban, Münchenben bemutatott művet 2013-ban egyébiránt Kovalik Balázs is megrendezte ugyanott. 2012-ben pedig elkészült a második mű is e nagyszerű regény nyomán: azt Detlev Glanert szerezte, és az ősbemutató a Bregenzi Fesztiválon volt.

De 2010-ben elkészült már a világ első klingon nyelvű és témájú operája is, melynek a címe: ’u’, szerzője pedig a holland Eef van Breen:

Végezetül említsük meg azért, hogy a sci-fi és az opera kapcsolatáról a legtöbbeknek alighanem Az ötödik elem című Luc Besson-film juthat az eszébe. E film tán leghíresebb jelenete az, ahol a földönkívüli operaénekesnő, Diva Plavalaguna áriázik, méghozzá a Lammermoori Lucia őrülési jelenetét technóba átváltva:

Egyébként ez a film és ez a jelenet utóbb egy pesti operabemutatót is megihletett, hiszen 2013 nyarán Rameau Hippolütosz és Ariciájához Az ötödik elem képi világa kínált ihletést Káel Csaba és kreatív csapata számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr438690874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása