MimiBlog

Hány éves a kapitány?

2017.11.30

A legtöbb operai alaknak nincs egészen pontosan meghatározott életkora, de azért bőven akadnak kivételek. Kiskorúak, kamaszok és matuzsálemek az operaszínpadon.

Jövő szombaton újra a budapesti közönség elé kerül majd Engelbert Humperdinck meseoperája, a Jancsi és Juliska, amelynek természetesen mindkét címszereplője serdületlen gyermek, ami külön feladat elé állítja az e két szerepet megformáló mindenkori énekesnőket, akik közül az egyiknek ráadásul nadrágszerep, sőt rövidnadrág-szerep jut:

Sokszor okkal megfeledkezhet róla a közönség, de Jancsinál és Juliskánál alig néhány esztendővel idősebb Cso-cso-szán, vagyis Puccini Pillangókisasszonya, aki színre lépését követően szégyenkezve vallja be: öreg már, hiszen tizenöt esztendős. (Ez már rögtön az ősbemutatón problémát okozott, miután az első Cso-cso-szán kamaszlány helyett sokkal inkább terhesnek látszott.)

"Tizenhat éves hercegnő Izolda-hanggal" - egyfelvonásosának hősnőjét, Salomét maga Richard Strauss jellemezte e szavakkal: az életkori kihívás mellett rögtön a szerep vokális elvárásait is érzékletessé téve. És akkor a Hétfátyoltánc előadását még nem is említette!

Érzékeny korkérdés Strauss Rózsalovagjában is rejlik, hiszen ott a vonzó és viruló nőiességű Tábornagynénak a cselekmény egy pontján rá kell ébrednie az idő múlására, vagyis a saját öregedésére. Furcsa, de a nagy múlt századi énekesnő, Lotte Lehmann visszaemlékezéséből tudható, hogy Strauss nagyjából 35 évesnek képzelte el az ideális Tábornagynét:

Ezek után talán nem meglepő, hogy az operai szerepek abszolút, vagyis megdönthetetlen ifjúsági rekordja is Richard Strauss nevéhez fűződik. Mivel Az árnyék nélküli asszony című operájában ott énekel hat, még meg nem született gyermek, akik tehát a történet adott pontján 0, azaz nulla évesek. Hangjukat az opera gyönyörű fináléjában is halljuk:

Az öregségi rekordot viszont alighanem Leoš Janáček állította be, amikor A Makropulosz-ügy című operájában - Karel Čapek színdarabja nyomán - a női főszereplőről, Emilia Martiról kiderül: koronkénti névváltással, de immár nem kevesebb, mint 337 esztendeje van az élők sorában, egy csodálatos elixírnek köszönhetően. A végtelen lét persze inkább átok, mint áldás, s ezt megértve Emilia Marti, vagyis eredeti nevén Elina Makropulos inkább az elmúlást választja:

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr713406249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása