MimiBlog

Ötven, száz, százötven

2017.12.29

Mindjárt itt lesz az újév: 2018, amikor számos operatörténeti jelentőségű évfordulóról is megemlékezhetünk majd.

Március 25-én lesz éppen száz esztendeje annak, hogy Párizsban elhunyt Claude Debussy, a zenei impresszionizmus legnagyobb alakja. Ő ugyan mindössze egyetlen operát komponált, ám a Maurice Maeterlinck azonos című szimbolista drámáján alapuló Pelléas és Mélisande a botrányos ősbemutató óta már rég a 20. század klasszikus operai remekművei közé számít: 

Szintén száz éve, 1918-ban történt, hogy május 24-e estéjén a Magyar Királyi Operaházban sor került A kékszakállú herceg vára ősbemutatójára. Bartók Béla egyetlen operája az intézményt irányító intendáns, a sokoldalú tethetségű gróf Bánffy Miklós minőségérzékének köszönhette, hogy hét évvel az elkészülte után végre eljutott az Operaház közönsége elé. A centenárium estéjén a Kékszakállú Eötvös Péter vezényletével és Kasper Holten rendezésében lesz majd újra látható és hallható. 

Ugyancsak a magyar operatörténet jeles évfordulójához érkezünk majd el június 15-én, hiszen akkor lesz Erkel Ferenc halálának 125. évfordulója. Az 1893-ban elhunyt mester művei nélkül valósággal elképzelhetetlen lenne a hazai operakultúra. A Hunyadi László és a Bánk bán örök repertoárdarabunk, s nemrég első operáját, a Bátori Máriát is hallhattuk egy nagyszerű koncertszerű előadáson, amelynek hanganyaga azóta meg is jelent a MagyarOpera200 lemezgyűjtemény részeként. 

1868. június 21-én Münchenben tartották A nürnbergi mesterdalnokok ősbemutatóját. A 150. évfordulójához elérkező vígopera sokak szerint a legszerethetőbb Wagner-mű, s főszerepe egymást követő baritonnemzedékek szerepálma. Hans Sachs III. felvonásbeli monológját idézzük a múlt század nagy magyar Sachsa, Losonczy György előadásában: 

Karmesterként és zeneszerzőként egyaránt megkerülhetetlen és beskatulyázhatatlan 20. századi művészegyéniség volt Leonard Bernstein, akinek születési centenáriumáról augusztus 25-én lesz majd okunk megemlékezni. A Müpa és a Fesztiválzenekar immár hagyományos, közös maratonja már korábban, február 4-én egy teljes napot szentel majd Bernsteinnek, akinek legsikeresebb színpadi műve, a West Side Story pár éve meghódította az Erkel Színházat is. 

Október 19-én lesz 50 éve annak, hogy az Operaházban megtartották Szokolay Sándor második operája, a Hamlet ősbemutatóját. Másfél éve, 2016 májusában, a magyar opera hónapjában újra hallhattuk ezt a figyelemreméltó művet, s akkor blogunk is külön posztban foglalkozott a Hamlet keletkezésének történetével.

Végül november 13-án megemlékezhetünk majd Gioachino Rossini halálának 150. évfordulójáról. Az operai vidámság örök mesterét legutóbb az Olasz nő Algírban bemutatójával ünnepelte az Erkel Színház - és közönsége: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr5613531601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása