MimiBlog

Körkép slágeroperákkal

2018.05.15

Mától vasárnapig esténként újra a vidéki és határon túli magyar operaprodukcióké az Erkel színpada. A Primavera '18 a repertoár legnépszerűbb darabjait ígéri.

Így mindjárt az első este az olasz vígoperák legnépszerűbbikét, A sevillai borbélyt láthatja a közönség, ezúttal a Győri Nemzeti Nemzeti Színház nevezésében. Ez az előadás már sokfelé megfordult: tavaly nyáron még Szentendrén volt a premierje, de megjárta már Szegedet és a Budapesti Operettszínházat is. A fiatalos és sebesen mozgatott produkció egyik legérdekesebb - és legmerészebb jellegzetessége az új és kortársi szlengű magyar szöveg, Galambos Attila munkája. A címszerepben az idén nyáron már a szegedi Dóm téren Rigolettót éneklő Kendi Lajos lesz.

bsc_2933_a_sevillai_borbely_foto_gyori_nemzeti_szinhaz_1.jpg

Ahogy A sevillai borbélyban, úgy a Szegedi Nemzeti Színház idei produkciójában is feltűnnek majd néhányan az Opera legnépszerűbb művészei közül. A Verdi Ernanijával kecsegtető szerda esti előadás címszerepét így mindjárt a Ház egyik legfoglalkoztatottabb tenorja, László Boldizsár fogja alakítani, az épp V. Károly császárrá emelkedő Don Carlos szólama pedig Kelemen Zoltáné lesz. A Toronykőy Attila rendezésében idén áprilisban bemutatott Ernani Pál Tamás szívügye gyanánt került a szegedi repertoárra, s most Budapestre is a 80. születésnapján túl is fáradhatatlan nagyszerű operakarmesterrel és Verdi-specialistával érkezik majd.

_65b0381_resize.jpg

A Miskolci Nemzeti Színház A varázsfuvolát hozza el csütörtök este: az énekes szakaszokat német, a prózai részeket magyar nyelven megszólaltatva. Rusznák Gábor rendezésének idén januárban volt a premierje, s a főszerepekben itt is jó ismerősöket, sőt pesti közönségkedvenceket találhatunk, hiszen Sarastrót Cser Krisztián, Az Éj királynőjét pedig Rőser Orsolya Hajnalka alakítja majd. Paminót és Taminát viszont két idegen névalakú fiatal énekes formálja majd meg: a félig marokkói, félig magyar tenorista, Yanis Benabdallah, illetve a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjéből ismerős lengyel szoprán, Silwya Olszynska.

bodi_marianna_eperjesi_erika_herczenik_anna_habetler_andras_yanis_benabdallah.JPG

A péntek este Kolonits Klára jutalomjátékának ígérkezik, elvégre Debrecen után Budapest közönsége is hallhatja majd a nagy szopránt Norma szerepében. A debreceni Csokonai Színház előadását az oda immár visszajáró francia rendezőnő, Nadine Duffaut és kreatív csapata állította színpadra. Bellini operájának tenor főszerepe a román Calin Bratescunak, míg Adalgisa hálás szólama Balga Gabriellának jut majd.

230_norma_18_01_26_norma_foto_debreceni_nemzeti_szinhaz_mathe_andras_1.jpg

A Pécsi Nemzeti Színház idén nem operával, hanem operettelőadással érkezik: A denevérrel, amely jószerint egyetlen operaház műsoráról sem hiányozhat. A tavaly decemberben bemutatott produkciót a fiatal és nagytehetségű szereplőgárda (mint Horti Lilla vagy Kiss Tivadar), Almási-Tóth András meglepő végkifejletű rendezése, s éppen nem utolsósorban a Pannon Filharmonikusok közreműködése teheti különösen érdekessé még akár azok számára is, akik számtalanszor látták már ezt a megunhatatlan Strauss-operettet.

dsc_7766_resize.JPG

A Primavera-fesztiválok elmaradhatatlan résztvevője a Kolozsvári Magyar Opera társulata is. Ők most az utolsó este, vasárnap a Rigolettót hozzák majd el az Erkel Színházba, méghozzá Selmeczi György rendezésében. A szereplők között ezúttal is akad majd ismerősünk, hiszen a Gildát éneklő Covacinschi Yolandának pár hete Az álarcosbál Oscarjaként járt ki a tapsunk. A mantuai herceg slágerekben oly gazdag szólama pedig egy román tenoristának, az aradi születésű Cosmin Isfrimnek jut majd a 20-i estén: őt az ezredforduló óta Bécs, München és London operaközönsége is megismerhette már.

_dsc0740_resize.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr7313953786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása