MimiBlog

Póker, colt, aranyláz

2018.11.28

Aranyásók, seriff és bandita, valamint egy rendkívüli nő a Polka kocsmában: A Nyugat lánya, Puccini vadnyugati operája szombattól újra az Opera repertoárján.

Giacomo Puccini egész operaszerzői pályafutása során vadászott a hatásos témákra, s az átdolgozott Pillangókisasszony világsikerét követően valóságos hajtóvadászatot indított azért, hogy ráleljen egy megfelelő szüzsére. Egy középkori itáliai téma megzenésítését éppúgy mérlegelte, ahogy Marie Antoinette történetével is bíbelődött kicsinyig, de még egy kortárs drámán is elgondolkozott, munkásokkal, sztrájkkal és sztrájktöréssel. Végül aztán rálelt a Pillangókisasszony révén már amúgy is ismerős munkásságú amerikai darabgyáros és színházi hatalmasság, David Belasco új darabjára, amely a kaliforniai aranyláz idején, vagyis 1849 táján játszódik, egy aranyásó közösségben. Ebből született meg 1910-re A Nyugat lánya, amely először a New York-i Metropolitan Operában került a közönség elé, a partitúrába is belenyúló Arturo Toscanini vezényletével, s nem mellesleg Enrico Carusóval a tenorfőszerepben.

A Budapestre két évvel később elérkező opera nemcsak téma- és helyszín-választását tekintve volt merész és újszerű, hiszen Puccini A Nyugat lánya melodikájával is kísérletezett, no és szokatlan volt a férfi és női szerepek aránya is: 14 nevesített férfi szereplő, szemben a címszerep megformálójával és indián szolgálójával. Minnie, a címbeli Nyugat lánya különleges személyiség: a közösség lelke, aki Bibliával és puskával teremt rendet az aranyásók között, s független nőként irányítja kocsmáját, vagy elegánsabban szalonját, a Polkát. Amint színre lép, rögtön érzékletessé válik, milyen tekintélye van az érte rajongó férfiak körében:

A közösség rendjéért felelős seriff, Jack Rance pedig megvallottan szerelmes a nőbe, ám szomorú múltja csak együttérzést ébreszt Minnie-ben, s nem szerelmet:

Minnie szíve Dick Johnsoné lesz, s ezen még az a tény sem változtat, hogy a Polkába betoppanó férfiról idővel kiderül: azonos a hírhedt banditával, Ramerrezzel. A Nyugat lánya második felvonásának végén Minnie még hamiskártyázásra is vetemedik, csakhogy megmentse a férfi életét a serifftől. Rance három parti pókerre teszi fel Dick Johnson és Minnie sorsát:

A harmadik felvonásra így is elfogják az alapjában nemeslelkű útonállót, aki még kötéllel a nyakán is kizárólag Minnie illúzióját védené: hadd hihessen szabadnak, kéri a lincselésére készülő aranyásóktól az opera egyetlen nagy slágeráriájában.

Minnie azonban még e reménytelen helyzetből is kimenti szerelmét, és így A Nyugat lánya végén - Puccini pályafutása során első ízben - a tenor és a szoprán is életben marad.

A Nyugat lánya szombaton az Erkel Színházban kerül újra a budapesti operaközönség elé. A címszerepet ezen az estén Bátori Éva, míg Johnson/Ramerrez szerepét a visszatérő vendég Gaston Rivera alakítja majd, Rance seriff megformálója pedig Szegedi Csaba lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr7514398804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása