MimiBlog

"Ez egy klasszikus és szép opera lesz..."- interjú Megyesi Schwartz Lúciával, a Simona néni címszereplőjével

2021.01.26

Az Opera Otthonra online fizetős közvetítéseiben 2021. január 30-án 19:00 órától két késő romantikus alkotást, Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operáit mutatja be Varga Bence rendezésében, Dohnányi Olivér vezényletével. A Simona néni címszereplőjével, Megyesi Schwartz Lúciával a készülő darab kapcsán beszélgettünk.

simona_proba_foto8_nagy_attila.JPG

Az irodalomban, elsősorban a századelőn, sok előzménye van a Simona néni-típusú karakternek; Dosztojevszkij, Balzac vagy még korábban Molière-nél is találunk hasonló figurákat. Esetleg ismerős volt Önnek is ez a lányát, nőrokonát férfiaktól veszedelmesen féltő ember?

Számomra érdekes ez a karakter, ilyen szerepet még nem alakítottam. Varga Bence rendezővel 50 és 60 év közötti asszonynak gondoljuk Simonét, aki ugyan idősebb nálam, de a jelmez és a paróka segít az átalakulásban. Simona néni valaha egy boldog, szerelmes lány volt, aki csúnyán csalódott az életben, de különösen a férfiakban. Mi már a megkeseredett, megtört hölgyet ismerjük meg. Ebből kifolyólag nevelt lányát, Beatricét sem engedi férfiak közelébe. A házba is csak nők léphetnek be, Nuto a gondnok (Pataki Bence) és egy siketnéma kertész (Ghino gróf, Varga Donát) kivételével, ők azonban szerinte nem jelenthetnek veszélyt a lányra. Ez mindaddig így is van, amíg ki nem derül, hogy a kertész nem az, akinek mutatja magát.

Hogyan változik meg az előadás során Simona néni szemlélete? Mennyire lágyul meg személyisége a történet előrehaladtával?

Felbukkan egykori szerelme, Florio gróf (Cseh Antal), akivel felismerik egymásban a régi kedvest. Először megdöbben, majd átadja magát egy rég elfeledett érzésnek, és ettől az ő kőszívűvé formált jelleme is megváltozik. A próbafolyamat során különböző színekkel, érzésekkel próbáltuk megmutatni ezt az átalakulást, mert Bencével közösen szeretnénk, ha alakításom meghatározója lenne e kettős karakter.

simona_proba_foto9_nagy_attila.JPGVidámabb, vagy inkább keserédesebb zenei világot várhatunk a műtől? Az ön számára milyen technikai feladatokat és kihívásokat hozott ez az opera?

Simona néni hangilag is nagyon karakteres, mély érzésű, mélyregiszterre írt szerep. A saját hangomhoz képest egy kvinttel lejjebb van, de énekesi pályám során természetesen többször találkoztam már kimondottan alt szerepekkel. Zeneileg ezért is kaland és kihívás is volt, és örömmel oldom meg ezt a feladatot. Dohnányi Ernő zenéje változatos, olykor sziporkázó tud lenni, tréfás elemeket is tartalmaz, az operát szerető közönségnek nem lesz nehezen emészthető. Vígoperai elemeket, fricskákat, ötletes megoldásokat hallunk, de több nagy előd hatását is felfedezhetjük: Puccinit, Strausst, Wagnert.  Be kell vallanom, eleinte nagyon furcsa volt ez a zenei világ, de a próbák során nagyon megszerettük.

Mit üzenne a nézőknek, akik félnek ettől az ismeretlenebb operától?

Ez egy klasszikus és szép opera lesz, lenyűgöző díszlettel, szép jelmezekkel, amely különösen jól eshet szívnek, léleknek a mostani járványidőszakban.

A próbán készült fotókat Nagy Attila készítette.

Török Kata interjúja

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr10016404630
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása