MimiBlog

Állatok a színpadon

2016.03.25

A lótól a kicsi, de undok bögölyig egy sor állatnak jut ilyen-olyan szerep az operaszínpadon.

A jövő, a 2016-17-es operai évad imázsfotóinak egyikén Haja Zsolt mint Háry János egy lóval közösen állt a kamera elé. A backstage világára is rátekintő kampányba méltán került be az állatvilág e nemes képviselője is, hiszen a színpad nem kizárólag az embereké, még az opera világában sem. Olykor persze csak eleven háttér, hangulatteremtő környezet gyanánt jelennek meg állatok a színen: az Aidában például egy-egy extra látványosságra törekvő előadásban akár még elefánt vagy épp valamilyen idomított nagyragadozó is felvonulhat, de ebben a Verdi-operában legalább egy pár lovat majdnem minden konzervatív rendezés befog Radames hadvezéri diadalszekere elé. Hasonló, bár kevésbé hangsúlyos szerep juthat alkalmanként, mondjuk, a Don Carlosban egy-egy szép és arisztokratikus kutyának (például ír farkaskutyának vagy agárnak), esetleg a kordéhúzó csacsinak valamelyik vígoperában vagy verista darabban.

op_image2016-17_kreativra-3.jpg

Van azonban állat, amely emlegetett, s így megkövetelt szereplője az adott operának, s itt korántsem csupán olyan mitikus állatokra gondolhatunk, mint amilyen A varázsfuvola cselekményét indító óriás-/sárkánykígyó. A leghíresebb példa itt egy paripa, méghozzá egy nevesített paripa: Grane Az istenek alkonyából, a Ring utolsó darabjából. „Ám vezesd bárhová, / tűzvészen által, engedelmeskedik Grane: / és híven szolgál téged e földön. / Bánj véle jól, ő érti a szót, / légy jó gazdája, mint Brünnhilde volt!” E szavakkal adja a lovat Siegfried alá szerelmese, s a hős rögvest e lóval indul rajnai útjára, mely részlet Az istenek alkonya egyik nagyszerű zenekari részlete. Két év múlva valamilyen formában találkozunk is majd Granével M. Tóth Géza Ringjének utolsó estéjén.

-5f45135c46d05eb6.jpg

Más operákban még énekszólam is jut az állatoknak, igaz, itt azért persze már nem valóságos állatokról, hanem operaénekesek által megszemélyesített élőlényekről van szó. Ravel A gyermek és a varázslat című egyfelvonásosában például énekel kandúr, cica, szitakötő, csalogány, denevér, bagoly, béka, mókus, sőt, e műben még egy növény (A fa) és egy természeti őselem (A tűz) is. Janáček húszas évek elején komponált operájának („vidám darab szomorú véggel”) pedig még a cím- és főszereplője is az állatvilágot képviseli: A ravasz rókácska.

S persze ne feledkezzünk meg az Opera műsorán szereplő meseoperáról, Tallér Zsófia Leánder és Lensziromjáról, melynek cselekményét egy kandúr akaratlan levadászása indítja. Szerepel aztán e műben bögöly, illetve bögöl, de még két bőregér is. S ebben a remek humorú operában még olyan alsóbbrendű élőlény is akad, amellyel amúgy legfeljebb horgászcsaliként szoktunk találkozni: a nadály nevezetű gyűrűsféreg, aki Tallér Zsófiánál kontratenorként énekel.

Hiába, nagy az opera állatkertje!

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr258525200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása