MimiBlog

Egy divatos hely

2017.01.27

Estély, bál, divatbemutató, de akár parlament színhelye is lehet egy operaház.

Már csak kevesebb mint egy hónap van hátra február 25-ig, amikor is estély, méghozzá Háry Estély lesz az Operaházban! A különleges rendezvény, amelynek a sztárvendégekkel (róluk itt írtunk korábban) ékes gálaprogram csak egy részét alkotja, újra a társasági és közélet helyszínének mutatja majd az Ybl-palotát. Ami persze annál is természetesebb, hiszen az operaházak évszázadok óta erre a célra is szolgáltak a nyugati kultúrában.

Az estély legközelebbi rokona nyilvánvalóan a bál, amelynek úgyszintén gyakran van az operaházban a helye. A leghíresebb ebben a műfajban kétség kívül a bécsi operabál, amely idén a Háry Estély szomszédságában, február 23-án kerül majd megrendezésre, Jonas Kaufmann részvételével és a keringő hagyományos ünnepével. 

Persze az operai bálozásnak hatalmas múltja van, és hajdan különösen az operai álarcosbáloknak jutott kitüntetett szerep az udvari életben. XIV. és XV. Lajos korában például a párizsi operabálokon királyi hercegek és hercegnék, de bizony akár bíborosok is helytelenkedhettek, fent az északi Stockholm királyi operaházában pedig 1792-ben éppenséggel merénylet színhelyévé lett egy ilyen udvari álarcosbál: III. Gusztáv svéd királyt sebesítették meg itt halálosan az összeesküvők, ahogyan azt Giuseppe Verdi idevágó operájából, Az álarcosbálból is tudhatjuk. 

Az operaházak mint reprezentatív helyszínek ugyanakkor akár politikai vagy törvényhozási aktusoknak is helyet adhatnak. Így válhatott például a berlini Kroll Opera 1933 és 1942 között vesztére a náci Reichstag üléstermévé, 1940 júliusában pedig annak a katonai protokolleseménynek a helyszínévé, ahol is Hitler 12 tábornokát vezértábornaggyá léptette elő.

Parlamenti ülés helyszínéül a mai Erkel Színház is szolgált egykor, hiszen 1919 nyarán itt ült össze a Tanácsköztársaság gyakorlatban csupán jelképes hatalommal rendelkező képviseleti főszerve: a Tanácsok Országos Gyűlése.

Az Opera nagyobbik játszóhelyének történetében persze amúgy is a legváltozatosabb rendezvényeket találhatjuk - a bokszmeccsektől a divatbemutatókig. Hasonló divatbemutatókra mindazonáltal a világ nagy operaházaiból is lelhetünk példákat, különösképpen Párizsból, a divat fővárosából: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr6912159883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása