MimiBlog

Tavaszi operaszemle

2017.03.24

Az operarepertoár legnépszerűbb darabjait és a Budapesten túli magyar operajátszás hat társulatát hozza el az Erkel Színházba az immár hagyományos Primavera fesztivál.

A tavasz 17 pillanata helyett a '17-es tavasz nagy pillanatait ígéri a vidéki és határon túli magyar operajátszás éves szemléje, a Primavera '17. Budapesten is népszerű, beérkezett művészek és felfedezés előtt álló ifjú tehetségek, hagyományos és kísérletező kedvű rendezések, no és garantált remekművek: ez vár az Erkel Színház közönségére április 4-től hat estén át.

"A férfi-szerepkör, a férfi-nyomorúság" témája is megjelenik majd a Primaverát indító produkcióban, amely a Kolozsvári Magyar Opera Don Giovanni-előadása lesz, Selmeczi György rendezésében és vezényletével. A címszereplő Sándor Csaba lesz, a karmester-rendező nyilatkozata pedig jóféle operai estét körvonalaz számunkra: "Nem polemizálok senkivel, azt szeretném, ha a művészek és a közönség is magával Mozarttal léphetne eleven, katartikus, csaknem egész életre megtisztító dialógusba.”

Februári bemutatóját hozza el az Erkelbe másnap este, április 5-én a Győri Kisfaludy Színház. Verdi Traviatáját Szűcs Gábor és alkotótársai modern környezetbe helyezték át, a címszerepet pedig a Szeged után Münchenben és Frankfurtban képzett koloratúrszoprán, Lőrincz Judit énekli majd. 

Április 6-án a Szegedi Nemzeti Színház tavaly bemutatott, és a megszokottaktól több ponton eltérő Trubadúr-produkciója következik. A Pál Tamás fősége alatt megszületett előadásba ugyanis visszakerült A trubadúr rendszerint elhagyott balettzenéjének jelentős része, a főszereplők pedig egyedi változatokat énekelnek a virtuóz kabalettákban. Toronykőy Attila rendezésében ezúttal remek négyes énekli majd a főszerepeket: László Boldizsár, Nina Cerchez, Wiedemann Bernadett és Kelemen Zoltán. 

Április 7-én nemzeti operánk, a Bánk bán vár majd reánk, méghozzá a Debreceni Csokonai Színház előadásában. Debrecenből már eddig is emlékezhettünk egy formátumos Bánk bánra, azt Vidnyánszky Attila rendezte és Kocsár Balázs vezényelte. Ez a tavaly bemutatott új produkció most Gemza Péter rendezésében és Szabó Sipos Máté karmesteri irányításával érkezik el az Erkel Színházba.

Szabó Máté tavaly nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon megrendezte A bolygó hollandit, majd a Miskolci Nemzeti Színház színpadához igazította szabadtéri rendezését. Ez a produkció, a Miskolci Nemzeti Színház történetének első Wagner-előadása jön most Pestre április 8-án, a történetbeli tenger helyébe az űrt állítva. Ahogy a rendező fogalmazott: „A végtelent ábrázoló közeg nem feltétlen kell, hogy a tenger legyen. [...] A magányt minél radikálisabb eszközökkel szeretnénk ábrázolni, ezért ez az előadás egy még végtelenebb közegben, az űrben játszódik.” 

Végül április 9-én a Pécsi Nemzeti Színház alig pár hete bemutatott Macbeth-produkciója zárja az operai fesztivált. A Gulyás Dénes zeneigazgatói és rendezői erőfeszítései révén létrejött nagy vállalkozás zenekari kíséretét a Pannon Filharmonikusok együttese biztosítja az Erkelben éppúgy, mint Pécsett, a címszerepet Bognár Szabolcs, a Lady kegyetlenül nehéz szólamát pedig Miksch Adrienn énekli majd. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr7412367207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása