MimiBlog

A Fantomtól Anatevkáig

2017.06.28

Június 29-től újra Billy Ellioté lesz az Erkel Színház. A musicalek nem is hatnak olyan idegenül az opera világában, mint tán elsőre gondolnánk.

A musical műfajának klasszikus remekműve, Az operaház fantomja például köztudomásúlag egészében a párizsi operaházban játszódik, a szereplők sorában primadonnával és tenorral. Andrew Lloyd Webber musicaljében ráadásul még egy vígopera-paródia is felhangzik, az Il muto cím alatt. Az erősen karikírozott operás-bohózatos jelenetben – a magyar fordítást idézve – „a vén hibbant pórul jár”:

Ugyanez a musical egy „komoly” nagyopera, a Hannibál próbájával indul, bemutatva az operaházi élet közhelyeit:

Opera és musical másféle találkozását ismerhetjük fel a Billy Elliot zenéjét is jegyző Elton John 2000-es zenés színműve, az Aida, amely Verdi operájának történetén alapul.

Egészen pontosan Elton John Aidája eredetileg azon az illusztrált gyermekkönyvön alapul, amelyben Verdi operájának romantikus történetét a múlt század egyik legnagyobb Aidája, Leontyne Price mesélte el.

A musical a műfaj legsikeresebb vagy legnívósabb alkotásai révén mindemellett az operaházak repertoárjára is fel-felkerült már, hasonlóan ahhoz, ahogy néhány operett ugyancsak visszatérő vendég az operaházak műsorán. A West Side Story például nemcsak Budapesten jutott operaszínpadra, de annak idején már e Bernstein- mű 1958-as európai bemutatóját is egy olyan játszóhelyen tartották Angliában, amelyet 1920 óta Manchester Opera House-nak hívnak. De játszották már a West Side Storyt a göteborgi operaházban:

Vagy épp Salzburgban, Cecilia Bartoli és Gustavo Dudamel közreműködésével:

De eljutott már az operaházak színpadáig A nyomorultak éppúgy, mint a My Fair Lady. A berlini Komische Oper pedig épp a következő évadban, 2017 decemberében készül bemutatni Jerry Bock 1964-es musicalét, amelyet német nyelvterületen Anatevka, míg nálunk a Hegedűs a háztetőn címen ismerünk. A tejesember története pár éve már szerepelt németországi operaház műsorán, hiszen a 2013/14-es szezonban a dortmundiak adták elő ezt a szívszorító musical-klasszikust:

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr1012625691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása