MimiBlog

Japán – Desszert: Lucia Gruberovával

2017.11.10

Ókovács Szilveszter rendhagyó írása

A Bunka Kai-Kan, Tokió büszkesége számomra a világ legjobb akusztikájú operaterme. Egyszerűen nincs párja: se a Scalában, se a Metben, se Berlinben vagy Párizsban, Münchenben vagy Zürichben, vagy végképp Bécsben: sehol se lehet így hallani. Pedig nem mai csirke, a látszóbeton akkor még igazán újdonság lehetett, amikor épült, amőbaszerű fa hangterelői is a rendíthetetlen retróhangulatot sugározzák. Három fotóból lehet csak valamennyire összerakni ezt a bő kétezres színházat: semmik különös, mégis optimális.

img_7661.jpg

A zenekar mély, tágas árokban játszik, amelyből ugyan ki se látszanak, annál inkább viszont kihallatszanak. Minden énekesi megszólalás árnyaltan jön át, de a mai estét nemcsak ez a pompás terem dobja meg, hanem egy utánozhatatlan csoda jelenléte. Edita Gruberova jó 12 éve nem énekelte már színpadon Lammermoori Lucia szólamát. Amikor tavalyelőtt rávettük a művésznőt, hogy az Erkel Színházban koncertszerűen énekelje el mégis, még egyszer ezt a legendás szerepét. Én akkor úgy gondoltam, hogy – természetesen Bátor Tamással, az ügyben rendszeresen közreműködő tanácsadóval együtt – a világ tetején ülünk, mert igent tudtunk kicsikarni. Aztán Kobayashi Masayuki, az itteni ügynök felvetette, hogy Rost Andrea és Miklósa Erika mellett Gruberova is énekelne Luciákat idekint, a turnén. Na, az nem fog menni, gondoltam én, pedig általában kimondottan vonzanak a lehetetlen vállalkozások. És a művésznő, aki nem rejti véka alá, hogy múlt Karácsonykor bizony, betöltötte a hetvenet (mondom, a 70-et!), bólintott. Úgyhogy Koba a császár, nem mi… (Na jó, azóta nekünk is van két dátumunk 2019 februárjában, az újranyitott Operaházban Luciára…)

japan4nap_46_resize.jpg

Az őrjöngés, amely Gruverovát fogadja, nemcsak a mai estének szól. Nem annak a teljesítménynek, pedig hihetetlen vokális pillanatok születnek, az alakítás pedig egészében érinti meg az embert. A taps, a kiáltozás egy 50 esztendős pályafutásé, fachváltás nélkül, fél évszázadon át csalogánynak megmaradni… egészen hihetetlen! És az is, milyen kovásza tud lenni egy ilyen különleges alkalom a mi szólistáinknak is! Ma nem Erika csapata énekel, hanem a másik szereposztás: Kelemen Zoltán, Kovács István, Megyesi Zoli 120 százalékon teljesítenek, azt pedig megkockáztatom, hogy Balczó Petit így még sosem hallottam énekelni. Nagyon meg is gratulálom, mert nem remegett meg a lába a világ legjobb Luciájával, egy igazi legendával egy színpadon állni, szerelmespárt alakítani. (Hisz az a másik, a rossz út: nem négyzetre emelni magad, hanem pont összerogyni a súly alatt.)

japan4nap_31_resize.jpg

Az énekkar majd felfalta a szemével Gruberovát, látom rajtuk, beszéljük is, hogy többen, mint én, ifjúkori példaképüket, a tökéletes énekesnőt látják benne, aki nem egyszerűen ugyanazon színpadon van velük (most már nem is először, de először igazi, jelmezes előadásban), de magyarul szól hozzájuk, és allűrmentes, kedves. A parókájának nagyon örült, a mi műszakunk igen gondos valóban, és onnan, ahova én jegyet kaptam, negyvenes énekesnőnek tűnik, esetében semmi nem zavarja az illúziót – igen ám, de ennek az előnynek csakis a hang a fedezete. Ha nem lenne annyira maximalista és versenyló-alkat is egyben, hogy mindenáron, minden eltervezettet elénekel, tökéletes volna az este, de van pár jelenetvégi keményebb hang, ami miatt szeplős.

japan4nap_53_resize.jpg

De hát tud egy szeplő jól is állni, meg aztán sose árt magunkat, mindenkit emlékeztetni arra, miért is hagytak hibát az iniciálékban a középkor buzgó kódexmásolói. A legendák világa megközelíthetetlen ugyan, de csak a Jóistennél a tökéletesség.

(Holnap Rost Andrea Luciáját halljuk, igazán el vagyunk kényeztetve, nem igaz?)

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr713229811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása