MimiBlog

A másik Falstaff-opera

2016.05.20

Öszvérszívűnek nevezte Verdit, pedig még nem is tudta, hogy miért kéne rá igazán haragudnia: Otto Nicolai.

Mindössze 38 évet élt, nélküle nem létezne a Bécsi Filharmonikusok együttese, s utolsó dalműve máig a romantikus német vígoperák mintapéldája: ő Otto Nicolai, aki jövő kedden újra épp ezzel a művével, A windsori víg nőkkel képviselteti majd magát az Opera, s egyszersmind a Shakespeare 400+ fesztivál műsorán.

a_windsori_vig_nok_1200x628px.jpg

Csodagyermek volt, 21 évesen szerzett I. szimfóniája komoly feltűnést keltett német földön, ám Nicolait hamar elcsábította az olasz operaüzem. 1837 ás 1841 között gyors ütemben komponált négy olasz operát (és még egy felet), ám leghíresebbé az az operája vált, amelyet végül nem ő, hanem egy bizonyos Giuseppe Verdi írt meg. A Nabucodonosor, röviden a Nabucco librettója ugyanis előbb Nicolai számára lett fölkínálva, ám ő lemondott róla. Verdi viszont élt a lehetőséggel, s nem kizárt, hogy Nicolai ezért nem zárta a szívébe itáliai pályatársát. Kevéssel később így írt Verdiről: „Az olaszok zeneszerzője ma Verdi… De az operái tényleg szörnyűek és végtelenül megalázóak Itália számára. Úgy hangszerel, mint egy őrült, technikája szinte nincs, és egy öszvér szíve lakik benne, véleményem szerint valóban szánalmas, hitvány komponista.”

Nicolai váltott: az olasz operaházak helyett a bécsi koncertélet felvirágoztatója és a Bécsi Filharmonikusok megalapítója lett. Élete utolsó esztendejében azután Berlinbe tette át székhelyét, s itt mutatták be első (és egyben utolsó) német operáját.

1849. március 9-én, a napon, amikor Bem József vitézségéért és "hadi combinatio"-iért elnyerte a II. osztályú érdemrendet, Berlinben hódító útjára indult A windsori víg nők. Antonio Salieri 1799-es operája, a Falstaff ekkor már rég nem volt műsoron, így közel ötven éven át kizárólag Nicolai műve jelenítette meg a hájas lovag, Falstaff alakját az operaszínpadokon.

Azután jött az öszvérszívű, s ekkor már agg Verdi, és 1893-ban a közönség elé bocsájtotta a maga Falstaffját: mindmáig erősen háttérbe szorítva ezzel az 1849 májusában elhunyt Otto Nicolai művét.

Német nyelvterületen azonban így is méltán népszerű maradt A windsori víg nők, az opera nyitánya pedig hálás koncertszámként hangzik fel világszerte. S hajdan Budapesten is kedvelte a közönség ezt a művet, ami annál is kevésbé meglepő, hiszen Falstaff szerepét olyan legendás énekesek alakították, mint Székely Mihály. Ő még élete egyik legutolsó fellépésén is énekelte az opera első számú slágerét, a Bordalt. 

6_szekely_mihaly_windsori.jpg

A windsori víg nők hat évtizednyi szünet után most az Opera énekkari művészeinek előadásában kerül bemutatásra: az Erkel foyer-jában, közel a Falstaff számára oly kedves, megiható és megehető örömforrásokhoz.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr108734204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása