MimiBlog

A MET ura

2016.06.06

Alig több mint 40 éves, nyíltan meleg és van egy teknős-tetoválása: ő Yannick Nézet-Séguin, a New York-i MET következő zeneigazgatója.

Magyarországon, úgy lehet, még kevesen ismerik, ám a montreali születésű Yannick Nézet-Séguin (1975) az utóbbi évek legizgalmasabb operakarmestere. Olyan karmester, aki képes friss szemmel rátekinteni a repertoár legtöbbet játszott darabjaira, s működése felvillanyozó hatást gyakorol a zenekarokra, az énekesekre és a közönségre egyaránt. Hogy ez így van, azt a MET mozis világközvetítése révén a magyar operakedvelők is meggyőződhettek már, mondjuk, Elīna Garanča és Roberto Alagna erős légkörű Carmenjét vagy épp a Jonas Kaufmann címszereplésével ékes Faustot látva és hallva:

Szülei egyetemi oktatók, tíz éves kora óta a karmesternek készült, a karrierje pedig szülővárosában indult. 19 évesen montreali kórusok vezetője volt, s ugyanekkor tanítványául fogadta őt a vezénylés remetealkatú arisztokratája, az idős Carlo Maria Giulini. Az ezredfordulón átvette a montreali Orchestre Métropolitain irányítását, s pályafutása hamar meglódult: előbb Rotterdamban, majd a Philadelphia Zenekarnál kínáltak számára zenekarvezetői tisztséget, ami annál is érthetőbb, hiszen karmesteri erényeit a szimfonikus repertoárban is jól kamatoztatja Nézet-Séguin:

Az operajátszás amerikai fellegvárában, a MET-ben 2009 első napján debütált, s alig egy-két év elteltével mind többen látták benne a jövő emberét, aki James Levine után újra képes lenne galvanizálni a Házat. (Fabio Luisi korrekt-unalmas működését ugyanis sokan a kezdetektől csupán átmeneti megoldásnak tekintették.) S valóban, június 2-án megtörtént a bejelentés: 2020-21-es évadtól négy esztendőre Nézet-Séguin veszi át a zeneigazgatói tisztet, de már 2017-18-tól megkezdi kijelölt zeneigazgatói működését a MET-ben. Merthogy arrafelé ilyen tervezetten zajlanak a folyamatok.

Nézet-Séguin szereti a belga söröket, Björköt és a teniszt, egy Tahiti nyaralásán pedig egy kis teknősbékát tetováltatott a jobb vállára. Valamint nyíltan meleg (ami mindmáig ritkaság a karmesterek patriarchális világában), s hosszú évek óta együtt él egy montreali zenekari hegedűssel. A karmesteri mesterségről pedig megnyerő egyszerűséggel képes beszélni:

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr828783608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása