MimiBlog

Simándy „Joszi”, München sztárja

2016.09.21

Habár elsősorban Magyarország kedvence volt, Simándy József művészetét Münchenben, Bécsben és még megannyi más helyen is ünnepelték.

Simándy József pályafutása itthon éppen akkor ívelt magasba, amikor a magyar operaénekesek előtt (s persze az egész ország körül) bezárultak a határok, s amikor énekeseink gyakorlatilag csak kelet felé utazhattak kötelező vendégszereplésekre. Simándy is eljutott így Bukarestbe, 1955-ben pedig fellépett a moszkvai Bolsoj színpadán (mint Don José), ám nyugati irányba csak negyvenévesen, 1956-ban indulhatott először. 1956. október 22-én az énekes egy berlini lemezfelvétel és néhány koncert tervével szállt vonatra, de a müncheni Staatsoper főzeneigazgatója, a Simándyt még hazulról ismerő és nagyrabecsülő karmesterzseni, Fricsay Ferenc rögvest szerződést kínált neki. Első szerepe 1956. december 21- én az általa itthon korábban sose énekelt Edgardo volt a Lammermoori Luciából: a világhírű Erika Köth oldalán, Fricsay pálcája alatt – és német nyelven énekelve. 

Simándy négy szezonon át volt a bajor főváros operaéletének népszerű személyisége, akit az operazenekar spontán módon a „Herr Kammersänger”, kollégái pedig a „Joszi” megszólítással emlegettek. Eközben Herbert von Karajan bécsi szereplésre invitálta, Otto Klemperer Missa Solemnis-koncertekben léptette fel az amszterdami Concertgebouw-ban, míg Solti György frankfurti szerződést kínált Simándynak. Ez utóbbi lehetőség sajnos végül nem vált valósággá, s négy szezon után az énekes müncheni szerződésének is vége szakadt. Az okokat ma már nem könnyű rekonstruálni, azonban erősen valószínűnek tűnik, hogy Fricsay Ferenc végzetes betegsége és leköszönése a főzeneigazgatói tisztről közrejátszott a „másik magyar” kiszorításában.

Simándy persze utóbb is fellépett külföldön, s különösen a Psalmus Hungaricus szólistájaként Európában sokfelé szerzett megbecsülést saját művészetének és a magyar zenekultúrának. Születési centenáriumán emléke érthetően sokkal elevenebben él körünkben, mint a nagyvilágban, ám érdekes utána olvasni, hogyan csodálkoznak rá Simándy József tenorjának diadalmas csengésére és árnyalt előadásmódjára a mai hallgatók, például az alábbi Youtube-posztot kommentálva:

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr2211732983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása