MimiBlog

Amerikai szépség

2017.01.18

Ő az operaénekesi tökéletesség utazó nagykövete: szombaton újra Budapesten lép föl Renée Fleming.

Hat éve már énekelt az Operaház színpadán, most január 21-én az Erkel Színházban debütál majd a nagy amerikai szoprán: dalokat és operaáriákat énekelve, Hartmut Höll zongorakíséretével.

Renée Fleming hangjának és művészetének egyik első nagy rajongója - s a nagy jelző itt egyszerre jelzi a személyiség formátumát és a Fleming iránti lelkesülés mértékét: Sir Georg Solti, azaz Solti György volt. Ő krémszerűen gazdagnak, sőt duplán krémesnek ítélte a fiatal énekesnő hangját, és 1994-ben, közös Cosi fan tutte-lemezfelvételüket követően úgy nyilatkozott, hogy pályafutása során mindössze egyetlen hasonló szopránhanggal találkozott, és  az Renata Tebaldié volt. 

Solti nagyrabecsülésének mértékét bizonyítja az is, hogy 1997-ben, élete utolsó esztendejében még elvállalta a karmesteri feladatokat Fleming reprezentatív árialemezének elkészítésekor. Ezen a lemezen természetesen felhangzik Fleming repertoárjának és énekesi személyiségének egyik meghatározó áriája, Ruszalka Holdáriája is:

Renée Fleming azóta gyakorlatilag mindent elért, amit csak egy operaénekes elérhet, s bő két évtizede megingás nélkül a világ vezető szopránjai között a helye. Az évek során ismertté vált megannyi készsége és tehetsége, így például kiderült az is, hogy profi televíziós is lehetne, hiszen a MET-közvetítések háziasszonyaként remekül konferál és a fesztelen interjúkészítés sem esik a nehezére:

Ahogyan az sem, hogy a Muppets Show vendégeként harmonikázó bárányokkal és Hawaii-szoknyás banánokkal énekeljen együtt:

Előadói repertoárja is figyelemreméltóan alakult az évek során, hiszen elénekelte A víg özvegy címszerepét éppúgy, mint Blanche DuBois-t A vágy villamosából, André Previn jelenkori operaváltozatában. S ma kétség kívül ő a Richard Strauss-operák igazi nagyasszonya, aki a Tábornagyné, Arabella, Daphne és a Capriccio Grófnőjének szerepe mellé 2012-ben felvette repertoárjára Ariadnét is:

S mindeközben, ahogy arról szombaton este az Erkel Színház közönsége is meggyőződhet majd, mindmáig ő az ideális Desdemona is:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr5912134953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rooby3 2017.01.29. 11:35:13

Csodálatos este volt, dekoratív, hangja teljében, okos műsorválasztás, intellektus.
süti beállítások módosítása