MimiBlog

Apád, anyád idejöjjön

2017.02.15

Az opera egy nagy család - néha szó szerint. Családok és dinasztiák az operatörténetből. (2. rész)

Legutóbbi posztunk a magyar opera múltjának nagy családjai közül említett néhányat, ám ahogy azt akkor is jeleztük, ez korántsem hazai sajátosság. A nemzetközi operaélet is számon tart jó néhány többgenerációs famíliát, ahol apáról/anyáról fiúra/lányra öröklődik a műfaj iránti elkötelezettség.

A művészdinasztiákban mindmáig gazdag Angliából való például a Glossop-Harris-Beckett família, amelynek egy sereg tagja működött az opera, a színház és nem mellesleg az irodalom világában. A 19. század 10-20-as éveiben a színházi impresszárió Joseph Gossop és a Scala dívája, Madame Féron házasságából született meg Augustus Glossop Harris, akiből utóbb a Covent Garden, valamint Párizs, Berlin és Szentpétervár opera- és balett-társulatainak menedzsere vált, s aki mellesleg operalibrettókat is írt. Nővére, asszonynevén Mary Anne à Beckett a maga korában sikeres operákat, színházi kísérőzenéket és dalokat komponált, librettistája pedig több ízben a saját férje, Gilbert à Beckett volt. A pár gyermekeiből íróemberek váltak, míg Augustus fia, Sir Augustus Harris a század második felében sokoldalú színházi emberként továbbvitte az impresszáriói üzletet is. Így ő volt az, aki Londonban befuttatott néhányat a századvég nagy operaénekesei közül: Melbát például, vagy a nagy tenort, Jean de Reszkét.

De Reszke, a tenor, a MET sztárja, akivel a pályakezdő Carusót annyiszor összemérték, maga is helyet érdemel e posztban, hiszen lengyel származású családjának több tagja is  az operai pályán működött. Öccse, Édouard de Reszke világhírű basszista volt, húga, Josephine pedig Párizs szopráncsillaga volt, amíg arisztokrata kérője kedvéért fel nem adta énekesi karrierjét, hogy aztán egyszerű Kronenberg bárónéként folytassa életét. 

Könnyebben és nagyobb élvezettel hallgatható hangfelvételeket készített a spanyol Caballé-Martí család. Montserrat Caballé és férje, a tenorista Bernabé Martí fénykorukban szívesen léptek fel egymás oldalán: 

Sajnos, Martí énekesi pályafutása egészségügyi okokból meglehetősen rövidnek bizonyult, ám gyermekük, Montserrat Martí ugyancsak az operaénekesi pályára lépett, vállalva az anyjával való örök összehasonlítgatás kényelmetlen kísérőjelenségét. 

És végül zárjuk a sort Plácido Domingóval, aki ugyan nem operai dinasztiából, hanem zarzuela famíliából származik. Merthogy a nagy tenor és immár aktív bariton Domingo mindkét szülője e spanyol zenés színházi műfaj művelője volt. Mi több, Domingo édesanyját, Pepita Embilt egyenesen a zarzuela királynőjeként ünnepelték: 

És persze tudhatjuk azt is, hogy a dinasztia továbbépítésének szándéka Plácido Domingótól sem volt teljességgel idegen:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr1212262774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása