MimiBlog

Puccinira robbantani

2017.03.01

Nyitányok, áriák, kettősök és kórusok: híres filmek operaslágerei. (2. rész)

Legutóbbi posztunk a híres filmekben felbukkanó és ott komoly szerephez jutó  operarészletekből mutatott be néhányat, ám az anyag olyan gazdag és változatos, hogy egy újabb posztra is futja belőle. Íme még hat híres példa a legkülönfélébb filmtípusokból!

Múltkori posztunkat a Turandot kultikus tenoráriája, a Nessun dorma zárta, mely sláger a filmművészetben is kivételes népszerűségnek örvend. Figyelemreméltó módon különösen az akcióban dús thrillerek alkalmazzák előszeretettel Puccini e remekét. Például a 2002-es A rettegés arénája című filmben, ahol a tenor által a "vinceró" (győzni fogok) szóra kivágott magas hang egy robbantással kerül össze a filmvásznon: 

Ugyanez a hang, valamint a Turandot egész előadása kulcsszerephez jut Tom Cruise Mission: Impossible-sorozatának 2015-ös darabjában (Mission: Impossible - Titkos nemzet), ahol is egy díszpáholyban helyet foglaló politikust készülnek lelőni e diadalmas záróhang felcsendültekor. 

Más jellegű operaházi rendbontást mutat be Luchino Visconti 1954-es klasszikusa, az Érzelem. Az itáliai újraegyesítés korában játszódó filmben a csodálatos velencei La Fenice operaházat mutatja a nyitójelenet, és itt épp a Trubadúr nevezetes Strettájához közeledik a színpadi cselekmény: 

Filmet operával kezdeni egyebekben inkább vígjátékok bevett megoldása, és itt persze értelemszerűen a vígoperák részleteit részesítik előnyben a filmek alkotói. Sylvester Stallone 1991-es maffiakomédiáját, a Louis de Funes nyomában újraforgatott Oscart például Figaro belépője indítja A sevillai borbélyból, méghozzá animált változatban: 

Az Eddie Murphy és Dan Aykroyd főszereplésével leforgatott 1983-as Szerepcserét pedig a másik Figaro-opera, vagyis a Figaro házassága nyitánya lendíti be parádésan: 

A Figaro házassága egy másik részlete, Susanna és a Grófné Levélkettőse viszont már az 1994-es Stephen King-adaptáció, A remény rabjai egyik híres jelenetében kap szerepet, amikor is Tim Robbins ezt a lebilincselően és egyúttal felszabadítóan szépséges számot kapcsolja rá a börtön hangszóróira: 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr8312304073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alvarezfan1111 · http://operazona.blog.hu 2017.03.02. 17:47:19

Gratulálok az összeállításhoz. Sajnos, nem mindig ilyen szerencsés. Nem megy ki a fejemből az a kávéreklám-videó, amely éppen tragikus nemzeti operánk, a Bánk bán nyitányának kezdő motívumát tudta kiválasztani kísérőzenének.
süti beállítások módosítása