MimiBlog

Ezeket nézzük jövőre az Operában

2017.03.03

Ősbemutatók és első budapesti előadások egész sorát ígéri az Opera 2017/18-as évada.

Az Operaház rekonstrukciója, Plácido Domingo mint Simon Boccanegra, Anna Netrebko vendégszereplése  – az Opera 2017/18-as évada egészen különleges szezon lesz, tele rendkívüli vállalkozásokkal. Így nem kevesebb, mint 10 olyan mű is színpadra kerül majd, amelynek ősbemutatóját, magyarországi bemutatóját jelenti a készülő premier, vagy amely első alkalommal fog az Opera műsorán szerepelni. Mai posztunk csak ezek felsorolására vállalkozik, hogy legközelebb a felújítások – hasonlóan imponáló – listáját vegyük számba.

Bármily hihetetlen, de Rossini egyik legnagyszerűbb vígoperája, az Olasz nő Algírban még sohasem szerepelt az Opera repertoárján. Így most alighanem egyszerre lesz hiánypótló jellegű és felvillanyozóan szórakoztató az a produkció, amelyet Szabó Máté fog rendezni.image_2017_18_08.jpg

Ha igaz, épp Rossini volt az, aki Offenbachot a „Champs-Elysées Mozartjának" elnevezte. Offenbach az új évadban egy jószerint ismeretlen opera szerzőjeként mutatkozik majd be Budapesten. A rajnai sellők című 1864-es romantikus operája már tartalmazza a Hoffmann meséi több híres dallamát, de a mű és 16. századi cselekménye majdnem másfél évszázadon át feledésbe merült. Igazi ínyencfalat tehát A rajnai sellők, melynek rendezője Anger Ferenc, karmestere pedig Kesselyák Gergely lesz.

Mozart-pástétomot, vagyis pasticciót ígér A kairói lúd avagy A rászedett vőlegény, amely Mozart két, töredéknek maradt operakezdeményét illeszti egybe. Új, e formájában még sosem látott vígopera avatja majd az Eiffel Műhelyház gróf Bánffy Miklósról elnevezendő színháztermét: Németh Pál zenei irányítása alatt, Toronykőy Attila rendezésével.

„Háromba vágtad, édes jó Lajosom?” Örkény István tragikomédiája, a Tóték a múlt század népszerű és mélyen korjellemző klasszikusa. A dráma most Tóth Péter révén alakult át operává, amelynek ősbemutatójára ugyancsak a Bánffy Kisszínházban kerül majd sor: Kenessey Jenő időtálló operájával, Az arany meg az asszonnyal párban, Káel Csaba rendezésében és László Boldizsárral a dobozolás megszállottja, az Őrnagy szerepében.

„…Olykor víg kedélyű, sőt játékos holmikat is komponált és előadott; de vidámsága és tréfái is a bölcsre vallottak” – fogalmazott Johann Sebastian Bach egyik legelső életrajzírója. A Vígkantáták című produkció épp ennek igazolására készül, amikor Vashegyi György gondozásában és Oberfrank Péter vezényletével Bach néhány derűs témájú, alkalmi kantátáját illeszti egymás mellé. Méghozzá egy fiatal rendezőszakos egyetemi hallgató, Tarnóczi Jakab színrevitelében.

Richard Wagner és Friedrich Nietzsche barátsága, majd csúfos elidegenedése egymástól – a XIX. század kultúrtörténetének egyik legnagyobb sztorija. Az Opera felkérésére e történetet formálta színpadi művé Szálinger Balázs, Köteles Géza karmester pedig témába vágó zenei részleteket válogatott az új mű számára. A Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége a Ring gyűrűi-évad igazi különlegessége lesz, Kálloy Molnár Péter rendezésében.

Görög, francia és magyar Late Night után, a 2017-18-as évad GermanLateNight-bemutatót ígér a Zeneakadémia Solti Termében. Paul Hindemith három kisoperája alkotja majd ennek programját, s e három mű közül kettő, a Sancta Susanna és A hosszú karácsonyi ebéd még sosem szerepelt az Opera műsorán. Az apácák szüzességi fogadalmának problematikája, valamint egy család majd’ évszázados története karácsonyi ebédekkel elbeszélve: ilyen témákkal hívogat a 18-as korhatárkarikával is ellátott bemutató, melynek rendezője újra csak két fiatal rendezőnövendék, Varga Bence, illetve Kukk Zsófia lesz. image_2017_18_05.jpg

Az Opera kórusművészei az elkövetkező évadban két német-osztrák romantikus dalművet mutathatnak be, szólistaképességeiket bizonyítva. Albert Lortzing mulatságos egyfelvonásosa, Az operapróba dilettánsok sürgölődését jelenetezi, míg a döntően nem operaszerzőként emlegetett és ünnepelt Franz Schubert igazi megindító szerelmi történetet komponált színpadra örök operavágyának egyik legszebb megnyilvánulásaként, amikor A négy évig tartó őrséget megalkotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr112309429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása