MimiBlog

Királynői vizit

2017.06.20

Június 24-én újra az Opera vendége lesz Edita Gruberová, a koloratúra királynője, méghozzá éppen egy királynői szerepben.

Az anyja magyar, az apja német származású, ő maga szlovák, a pozsonyi konzervatórium növendéke volt, majd Bécsben lett sztárrá: Edita Gruberová igazi közép-európai tünemény. Mintha személye és pályája a hajdani Osztrák-Magyar Monarchia népeinek és kultúráinak máig termékeny együttélését jelképezné – a legmagasabb művészi színvonalon.

Gruberová az olyannyira mozgalmas 1968-as esztendőben debütált Pozsonyban, A sevillai borbély Rosinájának szerepében, ám kevéssel utóbb már Bécsben énekelt – teljes sikerrel. 1970-ben itt került hozzá az első királynő-szerep: az Éj királynője Mozart Varázsfuvolájából, amely karrierje első évtizedeiben emblematikus szerepévé vált. Egyik első találkozását e gyilkosan nehéz szólammal egy 1971-es osztrák tévéfelvétel is dokumentálja számunkra:

Aztán jöttek szép sorban a nagy debütálások, és persze a többi nagy Mozart-szerep, valamint Richard és az ifjabb Johann Strauss! Így az idős Karl Böhm Gruberovával énekeltette el Zerbinettát, és az Ariadné Naxosz szigetén e szerepe ugyancsak évekre összenőtt a „szlovák csalogány” nevével:

Johann Strauss Denevérjében pedig Adélt énekelhette: Otto Schenk legendás bécsi rendezésében, ahol a Rosalindát alakító Lucia Popp és a szobalányát játszó Gruberová olykor bizalmasan szlovákra fordíthatta a szót.

Aztán jöttek nagy Verdi-szerepek, és nagy Verdi-előadások, mint amilyen Ponnelle híres Rigoletto-filmje volt, a középpontban Pavarotti és Gruberová elsőre merésznek ható, de mégis tökéletesen illúziókeltő párosával:

Amikor más énekesnők rendszerint a pályájuk lekerekítésén kezdenek gondolkozni, akkor a kimeríthetetlen energiájú és páratlan énekkultúrájú Gruberová a nagy bel canto-szerepek és -szólamok felé fordult. Működésének ebből a vonulatából a pesti közönség több Gruberova-alakítást is testközelből megismerhetett, hiszen Lucrezia Borgiát, Normát, Anna Bolenát és Luciát is énekelt már nálunk a művésznő. Az Operába most Donizetti Roberto Devereux című operájával, és abban is Erzsébet királynő szerepével tér vissza a 70 esztendősen is bámulatos teljesítményekre képes Edita Gruberová:

A június 24-i koncertszerű előadáson László Boldizsár, Schöck Atala és Fried Péter lesz Gruberová partnere ebben a remek és Budapesten igazán nem túl gyakran hallható Donizetti-operában.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr212609307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása