MimiBlog

AKÁCIÓ, VAKÁCIÓ

2017.07.03

Az operai évadnak vége, immár a nyár kellős közepén járunk. Így hát szóljon a szezon utolsó posztja nyaraló operaénekesekről, a Facebookon innen és túl.

Legutóbb zeneszerzői nyarakat és nyaralásokat emlegetett posztunk, ám a nyaralás szolid és kevésbé szolid örömeiből természetesen az operaénekesek is szorgosan kiveszik a részüket - már amikor nem valamelyik nyári fesztiválon kell fellépniük.

Különösen az operavilág nagy hedonistái, a tenorok adják meg a módját a nyári rekreációnak. Beniamino Gigli például rendszerint a szülővárosába, Recanatiba vonult vissza az évnek ebben a szakában, hogy vitorlázással, tekézéssel és a társasélet változatos örömeivel töltekezzen. Valamint hogy diétázzon kicsit, mivel erre előbb a filmproducerek, utóbb az orvosai rákényszerítették.gigli.jpg

Gigli egyik legnagyobb utódja, Luciano Pavarotti alighanem még jobban kiélvezte a nyarakat, melyeket legtöbbször pesarói villájában töltött. Mint életrajzi könyvében olvasható, "Pavarotti itt operaénekesi mivoltában megszűnik létezni, s helyette férj, apa, barát, házigazda, sportember, festő és semmittevő lesz belőle". És habár a diéta témája tagadhatatlanul Pavarotti körül is rendre föl-fölmerült, e nyári napok középpontjában mégis az úgynevezett "ebéd-szertartások" álltak.pavarotti.jpg

Hogy milyen is lehetett egy Pavarotti-féle pesarói nyaralás, azt a BBC-nek és Peter Ustinovnak hála, dokumentumfilmen is megismerhetjük, hiszen a nagy tenor bizalmas betekintést engedett Ustinovék forgatócsoportja számára az egyik ilyen vakációjába:

Hiszen a huszadik század operai sztárjai mind többet mutattak meg életükből a médiának, így természetesen a nyaralásaikból is. Ám az még így is egészen új szintet jelentett, amikor az új évezred nagy operaénekesei regisztrálták magukat a Facebookra, ahol rajongóik szinte folyamatos beszámolót kaphatnak nemcsak kedvenceik fellépéseiről, de az üdüléseiről is.

Anna Netrebko például alig pár napja jelentette be Facebook-oldalán, miszerint:

Ő azóta már Szentpéterváron fotóztatja magát, s habár napjaink operacsillagainak többsége még nem kezdte meg az idei vakációját, azért általában a többiek sem restek megosztani nyaralási emlékeiket a neten. Igaz, néhányuk még vakáció közben is munkálkodik, mint például Cecilia Bartoli, aki pár éve a tengerben lubickolva is az egyik nagyszerű lemezét reklámozta:

Szép nyarat mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr9712638849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása