MimiBlog

Operaénekesek karácsonyra

2017.12.18

Már csak pár nap és itt a karácsony, szóval ideje kiválogatnunk, mit is hallgatnánk az ünnepek alatt!

A karácsonynak régen kialakult már a maga népszerű zenei repertoárja, amely az évnek ebben az ünnepi szakában jószerint mindenünnen elér hozzánk. A karácsonyi dalok megszólaltatásából természetesen a nagy operaénekesek is kiveszik a részüket, s mi igazán nem járunk rosszul, ha őket választjuk az ünnepi hangulat biztosítására.

Kezdjük a Közép-Európában talán legnagyobb népszerűségnek örvendő Csendes éjjel, vagyis a Stille Nacht című dallal, amely épp kétszáz éves lesz jövőre, hiszen legelső ízben 1818. december 25-én hangzott fel az ausztriai Oberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában. A világhódító ünnepi szám egyik emlékezetesen szép, többnyelvű előadását a Három Tenor egy hajdani bécsi, karácsonyi koncertjéről idézzük ide:

A német nyelvterület másik nagy karácsonyi slágere kétség kívül az Óh, szép fenyő, vagyis az O Tannenbaum, amely ugyancsak a 19. század első harmadában nyerte el ma ismert formáját, jóllehet a dal eredete jóval régebbre nyúlik vissza.

Jóval fiatalabb a spanyol nyelvterület egyik legkedveltebb karácsonyi dala, a derűs-latinos Feliz Navidad, amelyet 1970-ben komponált a Puerto Ricó-i José Feliciano.

Jóval régebbi, de ugyancsak világszerte elterjedt – és operaénekesek hangján is gyakran felhangzó karácsonyi dal az Adeste fideles, amelynek szerzőjeként többek közt egy 17. századi portugál királyt is gyanúba vettek a szám eredetének kutatói. Latinul, de persze nemzeti nyelveken is gyakran elénk kerülhet e napokban ez a dal, mi Mario Lanzával ajánljuk:

Az Egyesült Államok alighanem máig legnépszerűbb karácsonyi dala, a 19. század közepén James Lord Pierpont által szerzett Jingle Bells eredetileg a Hálaadás napjára volt szánva, ám hamar a karácsonyi szezon világbíró slágerévé lett. Az 1965 decemberében még az űrben, a Gemini 6 fedélzetén is felhangzó Jingle Bells szólaljon meg itt az idén 70 esztendős osztrák basszista, Kurt Rydl előadásában:

A kisdobos fiú, vagyis a The Little Drummer Boy szintén elmaradhatatlan szám az ünnepek táján, és korántsem csupán az angol nyelvterületen. Amint az José Carreras és Diana Ross 1992-es bécsi előadásából is kihallható:

És zárjuk most a sort Irving Berlin 1942-es dalával, amelynek Bing Crosby által énekelt felvétele mind a mai napig megdönthetetlen lemezeladási rekordot tart, mely rekord – a lemezpiac jelenének ismeretében – alighanem mindörökre túlszárnyalhatatlan is marad. Természetesen ezt a számot is megannyi operaénekes is előadta már az elmúlt évtizedek során, mi most Carlo Bergonzival ajánljuk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr2113509767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alvarezfan1111 · http://operazona.blog.hu 2017.12.20. 01:36:56

Egy kicsit modernebb stílusban a Holy Night Bogdan Mihai előadásában: youtu.be/lUU6nZ_pJkE
süti beállítások módosítása