MimiBlog

„A valódi énjének nyomában próbálok maradni”

2021.09.21

Annemarie Kremer a Salome címszerepéről

Legkedvesebb szerepében látható először a Magyar Állami Operaházban a neves holland szoprán. Strauss zenéjéről, Salome személyéről és az Erkel színházi próbafolyamatról Szabó Zoé Júlia beszélgetett az énekessel.

annemarie_kremer_13_1.jpg

Annemarie Kremer

A Salome címszerepét pontosan 10 évvel ezelőtt, 2011-ben énekelte először Bécsben. Milyennek érzi ezt a szerepet most, 2021-ben?

Veszélyes egy kérdés! (nevet) Több mint 100 előadásom volt már a Salomével. Amikor egy szerepet tanulok, hallom a karakter szavait, a hangját, így egy kicsit magam is azzá a személlyé válok – egyszerűen a testem része lesz. Salomével is ez a helyzet. Számomra ő nem csak és kizárólag a gonoszt jelenti. Ha megvizsgáljuk a hátterét, egy igen kifacsart környezetben felnőtt lányt látunk, akinek a szülei őrültek voltak, talán orgiákat is tartottak, soha nem törődtek igazán a lányukkal. A mostohaapja megölte a vér szerinti apját, és elképzelhető, hogy szexuálisan is bántalmazta. Elmebeteg dolgok folynak az udvarban, ami az otthona. Szerintem Salome tiszta lelkűnek született, de egyedül kellett itt felnőnie és túlélnie, végül a környezete hatására őrül meg. Tudom, hogy különösen hangzik, de nagyon szeretem őt. A hátterét ismerve a valódi énjének nyomában próbálok maradni, hogy így vezessem végig őt a téboly útján.

Mahler egyszer úgy nyilatkozott, hogy „[a Salome] mélyén egy valódi vulkán, egy földalatti tűz munkálkodik”. Ön hogyan írná körbe Strauss zenéjét?

Mint egy eksztázis. Tele van érzéki és kéjes pillanatokkal, néha azt érzem, mintha nem is ezen a világon játszódna. Megértem, hogy Mahler miért ezt a hasonlatot választotta, valóban olyan ez az opera, mint a Föld belsejéből kitörő tűz. Imádom Strausst, rendkívül jól komponált énekhangra. Számos egyéb szerepet énekeltem tőle, egytől egyig fantasztikusak. Úgy nyúl az emberi hanghoz, ahogyan kevesen – az én hangomhoz kifejezetten Strauss zenéje az egyik legjobban illő. Ez nem lehet véletlen! (nevet)

1edi_1424_resize.jpg

Annemarie Kremer (Salome) és Szemerédy Károly (Jochanaan) az Erkel színházi Salome-előadásban (r. Rátóti Zoltán)
Fotó: Ligeti Edina/MÁO

Milyen érzés Magyarországon, itt, az Operában készülni az előadásra?

Érdekesség, hogy pont tíz évvel ezelőtt voltam itt utoljára, közvetlenül az elutazásom után következett az első Salome. Sajnos ekkor nem került sor arra az előadásra, amelyre szerződtetek, de a szállásomat már lefoglalták, így a férjemmel eljöttünk néhány napra Budapestre. Nagyon megtetszett a város! Most pedig itt vagyok megint, igaz, más körülmények között, így kicsit olyan, mintha egy teljesen más helyre jöttem volna vissza.

Hogyan éli meg a munkát a magyar kollégákkal?

Nagyon szeretek velük dolgozni! Mindenki annyira szívélyesen fogadott, nem minden országban érzem ezt a melegszívűséget. Pár napja történt egy kis baleset a lábammal, de a kollégák szerfelett segítőkészek voltak ekkor is. Nagyon fesztelen a hangulat, mindenki keményen, és mégis nyugodtan dolgozik. Kimondhatatlanul jó volt ezt megtapasztalni, nem mindenhol találkozom ilyen hozzáállással.

Történt valamilyen vicces esemény a próbák során, amelyet esetleg megoszthat?

Hm, igen volt egy apró dolog. Közvetlenül a Hétfátyoltánc előtt Salome azt énekli: „Ich bin bereit.”, azaz „Készen állok”. Ezelőtt van egy gyorsöltözésem, amit még akkor nem gyakoroltunk be elég jól, minden félrement. Így azt énekeltem: Ich bin nicht bereit - Nem vagyok kész. (nevet)

1edi_1606_resize.jpg

Annemarie Kremer a Hétfátyoltánc közben az Erkel Színház Salome-előadásában (r. Rátóti Zoltán)
Fotó: Ligeti Edina/MÁO 

Salome mellett több más nehéz szerepet is kitűnően alakít. Melyik alak áll Önhöz a legközelebb?

Izolda. Nagyon szeretem Korngold nőalakjait is, Helianát például, de a legelső, aki eszembe jut, az Wagner Izoldája. Imádok erős nőalakokat játszani. Salome is egy közölük, ez látszik mindazon, amit csinált és elért. Szörnyűséges dolgokat, ez igaz, melyeket azonban hihetetlenül nehéz elérni, erős karakter kell a megszerzésükhöz. És Izolda ugyanez: egy erős asszony, aki a darab során fejlődésen megy keresztül. A való életben is fontosnak tartom, hogy egy nő megmutassa az erősségét, nem szabad elrejtenie ezt a világ elől.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr7116696590
süti beállítások módosítása