MimiBlog

Csodák három percben - Megyesi Schwartz Lúcia az októberi Daldélutánról

2021.10.15

A népszerű mezzoszoprán előadásában romantikus daldélutánnak lehetnek fül-és szemtanúi azok, akik október 16-án a Hevesi Sándor Háziszínpadnál foglalnak helyet. Addig is a kedvenc daláról, a rendezésről és a családi visszajelzés szerepéről faggattuk a művésznőt.

megyesi_luca_carmen_foto2_rakossy_peter_resize.jpg

Carmen szerepében. (Fotó:  Rákossy Péter.)

Mi alapján válogattad össze az elhangzó műveket?

Egyfelől olyan műveket is választottam, amelyek nagyon ismertek és olyanokat is, amelyek bár nem olyan gyakran hallhatók, de az én legkedvesebb dalaim. Lehetőségünk volt Jean Klára zongoraművész partneremmel, hogy mi javasoljunk műsortervezetet Ókovács Szilveszter főigazgató úrnak, amit ő el is fogadott. Romanze címmel választottuk ki a programot, mely egyben Schubert egyik dalára is utal. Az ő kompozíciói mellett Brahms és Schumann dalaiból válogattunk olyanokat, melyek nekem nagyon kedvesek. Annak ellenére, hogy életem során számtalan dalestet énekeltem már különféle programokkal, ez a három zeneszerző fiatal énekes koromtól kezdve kíséri pályámat. Úgy gondoltam, jó lenne egy olyan összeállítás, amelyben a könnyedség mellett a drámaiságom is meg tudom mutatni. Nagyon örülök, hogy az Operaház egyfajta missziójának tartja a daléneklés felkarolását, hisz ez egy fontos szegmense a zeneirodalomnak. A közönséget is vissza kell szoktatunk ehhez a műfajhoz, mert a dalirodalom gyönyörű, és óriási a repertoár. Mindig találunk újakat, még a kedvenc, vagy akár kevésbé kedvenc zeneszerzőinktől is. Jó, hogy van arra lehetőségünk, hogy ápoljuk ezt a műfajt.

Van kedvenced az elhangzó dalok közül?

Legkedvesebb művem Brahmstól származik, a Die Mainacht (Májusi éj), amely az utolsó műsorszám lesz. Egy nagyon szép és mélyérzésű mű, bár azt gondolom, hogy mindegy, hogy nehezebb vagy könnyedebb hangvételű egy dal, megérinti az embert. Mindegyik egy kis három perces csoda.

Ennek a programnak is van rendezője, méghozzá Toronykőy Attila személyében. Hogyan tudja a rendező az énekest segíteni egy ilyen előadáson?

Ebből a szempontból egy rendkívüli Daldélután lesz a számomra is. Általában dalénekléskor a hangunkkal, a muzikalitásunkkal és maximum az arcjátékunkkal tudunk átélni, kifejezni, ettől is lesz intimebb, mint az opera. Toronykőy Attila egy komplex egységgé rendezte az egész előadást, némi mozgással, tehát színpadi jelenléttel is kiegészítette a produkciót. Ez amellett, hogy látványban is többet nyújt, segít a dalok megformálásában is.

Ez könnyebbséget jelentett számodra?

Nekem ez az első ilyen lehetőségem, most volt az első próbánk, akkor konstatáltam, hogy hogyan is működik ez a koncepció. Kicsit szokatlan, de izgalmas, és bízom benne, hogy a közönségnek is többletet ad a dalokhoz.

megyesi_hunyadi_foto2_berecz_valter_resize.jpg

Fotó: Berecz Valter.

Énekeltél már a Hevesi Sándor Színpadon? Ha igen, milyen érzés ott előadni?

Igen, tavaly kaptam lehetőséget egy Maszkabálra, amelyen Bátki Fazekas Zoltánnal léptünk fel, illetve a Traviata streamelőadásában is szerepeltem. Közönség előtt azonban még nem énekeltem ott, akkor még a nézőtér sem volt felépítve, csak a műszakot láttuk és a kamerákat, sőt, tapsgépre kellett meghajolnunk az előadások végén. Emlékeim szerint úgy is jó élmény volt ott előadni, de remélem, a közönséggel még jobb lesz. Mindannyiunknak nagyon fontos a hallgatóság visszajelzése.

Családodból jönnek meghallgatni, megnézni Téged szombaton?

Hát hogyne! Remélem mindenki! (nevet) Gyermekeim, férjem, édesapám, testvérem, nagybácsik, nagynénik is valószínűleg itt lesznek, ők is mind örülnek, hogy újra van lehetőség koncertre jönni. Más élmény az, ha úgy megyünk egy koncertre, hogy ismerjük az előadót. Ők most valójában egy olyan oldalamat látják, amelyet a civil életben nem tapasztalhatnak. Természetesen érzékelik, hogy készülök, hogy próbálok, de a végeredmény igazából ott születik a koncerten, amit csakis abban a pillanatban láthatnak, hallhatnak, ami egyszeri és megismételhetetlen.

Hogyan fogadod a visszajelzést a családtagjaidtól egy-egy előadás után?

A legnagyobb kritikusom a férjem, aki maga is zenész. Elsőnek mindig nagyon nehezen fogadom az építő kritikát, de utána persze elgondolkodom és igyekszem beépíteni a továbbiakban. A többiek is nyitottak rám, de talán pont azért, mert ismernek, nem biztos, hogy objektíven ítélik meg az előadásom. Édesapám szemében mindig csillognak a könnyek, amikor énekelni hall. Ez a Daldélután nekem is egy nagyon érdekes kaland és örülök, hogy a járvány után végre visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Boldog vagyok, hogy kezdjük visszakapni azt az életet, amiért tanultunk, ami a hivatásunk, amit a legjobban szeretünk.

Szerző: Szabó Zoé Júlia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr2816721980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása