MimiBlog

Baritonok póló nélkül

2016.03.11

Markáns arcvonások, izmos felsőtestek és férfibáj a köbön. Napjaink baritonjai bizony a szívdöglesztésben is utaznak. A barihunk-jelenség.

Habár minden ellenkező híreszteléssel ellentétben az opera korábban se volt a kövér nénik és bácsik kizárólagos birodalma, azért az mégis bátran kijelenthető, hogy a mai operaéletben felértékelődött a testi szépség és a fizikai vonzerő, a szexepil megléte. (Persze elég csak Anna Netrebkóra vagy a jövő operai évadban Pestre látogató Elīna Garančára utalnunk, hogy belássuk, mindez nem jár együtt az énekhang szépségének leértékelődésével.) Ez a szexepil-faktor különösen a baritonok és basszbaritonok körében vált érzékletessé, ami nem is oly meglepő, hiszen tenoristákból vagy Wagner-szopránokból ma igazán nincs annyi, hogy testi szépség alapján nagyon válogatni lehessen közöttük. Baritonból viszont számszerűen is jól áll az operavilág, így pár esztendeje megszületett egy új énekestípus és a hozzá rendelt elnevezés: a barihunk, azaz a jóképű bariton, aki akár az ingét is nyugodtan ledobhatja a színpadon.

A típus egyik első képviselője a nyolcvanas évek vége óta hangjával és külsejével egyaránt hódító szibériai bariton, a pár hét múlva Budapesten koncertező Dmitrij Hvorosztovszkij, aki fehér fürtjeivel és markáns vonásaival is sok rajongót szerzett magának és az opera műfajának.

hvorosztovszkij.jpg

De ide sorolható az Uruguayban született basszbariton, Erwin Schrott is, aki pár hónapja a Don Giovanni címszerepét énekelte az Erkel Színházban, s akinek trendi és erősen szexualizált megjelenése akkor még a kereskedelmi tévék figyelmét is felkeltette. Ahogyan felkeltette Anna Netrebko érdeklődését is, hiszen ők ketten több éven át egy párt alkottak.

schrott_1.jpg

S hogy egy itthon kevésbé ismert nevet említsünk, a barihunkok dísze a negyvenöt éves amerikai énekes, Nathan Gunn is, akit mi leginkább a MET tavalyi Víg özvegy-világközvetítéséből ismerhetünk. E baritontól a humorista Stephen Colbert egy interjúban megkérdezte: énekel ruhában is? Gunn egyébként még a People magazin listájára is felkerült, mint a legszexibb élő férfiak egyike.

nathan_gunn.jpg

A barihunk-kultusz mára elárasztotta az internetet is, rövid keresés után találhatunk ennek a témának szentelt oldalt, s évről-évre megrendelhetjük a magunk barihunk-naptárát is.

march_tristan.png

S ha azt hinnék, hogy barihunkok csak külföldön teremnek, hát egy későbbi posztban előszámláljuk majd honunk jóvágású baritonjait és egyéb férfiénekeseit is. Csak győzzünk listázni!

11890374_762500227206834_1361789527340145221_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr138465252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása