MimiBlog

Mit jelent az Opera – számodra?

2016.03.23

Egy gyönyörű épületet? Több műfaj otthonát? Egy fontos személyes emléket? Most elmondhatod.

Az én Operám - ezzel a címmel hirdetett pályázatot pár napja az opera- és balettjátszás első számú budapesti székhelye. Elmesélni azt, hogy mit jelent és miért fontos számunkra az intézmény, az ott töltött esték, az ott látott előadások és az ott megismert művészek. Mindezekről írhat most néhány sort (legfeljebb 600 leütést) a pályázó, s hogy miféle válaszok is adhatók a fenti címben foglalt kérdésre, azt néhány videóinterjú is illusztrálja a közelgő 2016-17-es évad tematikus honlapján. Az ott és a Youtube-on megtekinthető videókban az Opera hat munkatársa, hat nélkülözhetetlen háttérember felel: mi is fűzi őket a munkaviszonyon túl a csodák, vagy ahogy Lengyel Gábor súgó fogalmaz, a "mindennapi meglepetések helyéhez".

A fővilágosító meg a színpadmester, a sminkes-fodrász és a jelmeztári munkatárs meg a többiek kisinterjúiból ráadásképpen az is kiderülhet számunkra, milyen összehangolt munkát és mekkora elkötelezettséget igényel sok-sok embertől, zenekari árokban, súgólyukban és zsinórpadláson egyaránt, még egy mégannyira hétköznapi repertoárelőadás is.

Ők tehát válaszoltak erre a fontos kérdésre, megfogalmazták hogy milyen is az ő személyes Operájuk. Ők nem nyerhetnek, ámde mi, külső pályázók igen: fődíjként egy páros bérletet az Operaházba a jövő szezonra. Illetve van egy közönség díj is: a legtöbb szavazatot elért pályázó jutalma egy, szintén a 2016/17-es évadra érvényes páros Erkel bérlet lesz. S hogy mások eddig miként fogalmazták meg a maguk válaszát, azt is mind ott találjuk az ElsőSorbanOpera oldalán. Szentély, az élet napos oldala, a lélek szárnyalása, ünnep, múlt, jelen és jövő - sorjáznak a megfogalmazások megejtő öszinteséggel, a pátoszt sem restellve.

Csábító a nyeremény, de a saját feleletünket bizony aligha sikerülne beszorítanunk hatszáz karakterbe. (Még ha ennek a blognak a legelső posztjában, három hete kísérletet is tettünk valami ilyesmire.) És a Tiédet? És az Önét? Április 3-ig még lehet próbálkozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr948520202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása