MimiBlog

Kártya perdül, kártya mén

2016.04.06

A kártyának meglepően gyakran jut sorsdöntő szerep az operákban.

S bizony nem csupán úgy, hogy a kártya avatott kezekbe kerülve képes megjósolni a jövőt, mint például a Carmen harmadik felvonásában, ahol a címszereplő a leosztott lapokból kiolvassa saját végzetét.

Az Opera áprilisi műsorán több olyan mű is szerepel, amelyben kulcs-, sőt végzetes szerep jut a szerencsejátékok kártyás válfajának. A repertoárra most több év szünet után visszatérő Csajkovszkij-opera, a Pikk dáma főszereplője, Hermann még embert ölni is képes, hogy megszerezze a „három kártya” titkát. Ám mindhiába, a darabvégi nagy kártyajelenetben két győztes játszma után a harmadikban minden elvész. Mi más az élet, mint játék, ma nekem, holnap neked – énekli keserűen Hermann, akit áprilisban kétszer is e szerep tán legnevesebb jelenkori megformálója, Vladimir Galouzine alakít majd Budapesten:

A kéjenc útja című Stravinsky-operában pedig, mely mű az előző évad óta szerepel az Opera repertoárján, s most újabb előadásokkal vár minket, magával az ördöggel kell kártyáznia Tom Rakewellnek: éjfélkor, a temetőben, a saját lelki üdvéért. A lezüllött címszereplő ugyan megnyeri a temetői kártyacsatát, de az elméje elborul, s meg is hal, mire a függöny végül lehull.

Verdi Traviatája most szombaton a debreceni Csokonai Színház produkciójában jut majd az Erkel színpadára, s persze ebben a műben is találunk egy nagy, izgalmas, ha nem is éppen sorsdöntő kártyajelenetet. A Violetta által elhagyott Alfredo itt nagy összeget nyer, igazolva a tételt, mely szerint a szerelmi és a kártyás siker fordított arányban áll egymással.

S végül említsünk egy olyan kártyajelenetet, amely jelenleg nem szerepel az Opera műsorán, s ahol egy ember élete a tét. Puccini vadnyugati operájában, A Nyugat lányában szerepel ez a jelenet, ahol három pókerpartin dől el a tenor, a jólelkű bandita sorsa: a kantinosnő, Minnie és a nőbe szerelmes serif között. A harmadik leosztás dönt: Minnie pedig nem rest csalni. Azért ne csak a kezét figyeljék!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr368573446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása