MimiBlog

Tristan, lábhoz!

2017.04.21

A kutya az ember legjobb barátja - az operavilágban is. Zeneszerzői ölebek és sztárblökik.

Kutya nélkül lehet élni, de minek: ugyan többeknek tulajdonítják ezt a mondást, de az igazságát nemigen szokás vitatni - főleg a kutyások körében. A zene- és az operatörténet is tele van elkötelezett kutyatartókkal és híres ebekkel, olyannyira, hogy például Richard Wagner nevéhez egy sor négylábú házi kedvenc emléke hozzáköthető. Peps, a spániel, Pohl, a labrador, Robber, az újfunlandi, majd az ugyancsak e fajtához tartozó Russ mind ott élt Wagner közelében, mi több, Robber olykor még a próbákra is elkísérte gazdáját. De tudjuk, a francia Jules Massenet is rajongott a maga kutyájáért, s erről még fényképes tanúság is ránk maradt:

1.jpg

A XIX. század leghíresebb operai kutyája azonban alighanem egy kis máltai terrier volt, akit Lulùnak hívtak. Ő Giuseppe Verdi és felesége agyonkényeztetett kutyája volt, akit szinte gyermekszámba vettek Verdiék - és így persze a Maestro tisztelői is. Síremléke máig látható Verdi egykori birtokán, Sant' Agatán, de Filippo Palizzi Lulùt ábrázoló 1858-as festménye is fennmaradt:

lulu2_big.jpg

A huszadik században is akadt jó néhány kutyás zeneszerző, Sosztakovicstól Carl Orffig, ám mutassunk inkább egy operadívai ölebet e korból! Ő a különleges nevű New II, Renata Tebaldi pudlija:tebaldidog.jpg

Ez a kutya persze a reklámból, és az alábbi kép tanúsága szerint még Tebaldi menedzseléséből is kivette a részét, hiszen itt épp a New York-i Metropolitan legendás igazgatójával, Rudolf Binggel tárgyal:ums_photos_01250.jpg

Természetesen a kor másik dívájának, Maria Callasnak is voltak ölebei: Toy és Tea, a két fekete uszkár:da168e45663d557481c02cebf9f59082.jpg

A jelen operavilág legnagyobb kutyása azonban már nem egy díva, hanem a nagyszerű basszbariton, Luca Pisaroni. Ő nem egyszerűen a kutyái kíséretében járja a világot, de Lenny, a golden retriever és Tristan, a hosszúszőrű tacskó párosát mára a nemzetközi operaélet és az internet sztárjává tette. Külön Facebook-oldal, fotók és videók dokumentálják a két boldog eb fellépéseit a világ jelentős operai fellegváraiban. És nemcsak az operák körül, hiszen Tristan már színpadra is lépett Salzburgban, mint a Pisaroni által alakított Gróf kutyája, a Figaro házasságában. A két kutya áldásos szerepéről, melyet a Pisaroni család tagjaiként játszanak, az énekes majd' minden interjújában beszél:

Mindezzel alighanem a magyar operaélet számos egykori és mai szereplője is egyetértene, így egy későbbi posztban a hazai négylábú kedvencek is sorra kerülnek majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr4212443195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása