MimiBlog

Varázsos hangok

2017.05.17

A MagyarFeszt dús programja újra elénk hozza a 19. század legsikeresebb magyar születésű operaszerzőjének főművét: a Sába királynőjét.

„Zenei adottságaim különös módon nyilatkoztak meg. Egy esküvői lakoma után néhány félig telt pohár maradt az asztalon. Észrevettem, hogy mindegyik, teltségi mértéke szerint, mélyebb vagy magasabb hangot ad. Ezekkel a poharakkal összeállítottam egy skálát és egy pálcikával ismert dallamokat játszottam rajtuk környezetem nagy csodálkozására – és a „zseni” megszületett.” Időskori visszaemlékezéseiben így mesélt zenei tehetségének korai felfedezéséről az 1830-ban Keszthelyen született Goldmark Károly. Goldmark hangszerévé utóbb aztán persze nem a pohár, hanem a hegedű vált, és zenekari hegedűsként egy évadon át Budán is játszott, azonban zenészi, majd zeneszerzői működésének igazi és döntő helyszínévé a császárváros, Bécs lett. Itt mutatták be 1865-ben koncertnyitányát, a Sakuntalát, amely egy csapásra népszerű zeneszerzővé tette Goldmarkot:

Első és legsikeresebb operája, a Sába királynője is Bécsben került bemutatásra: hosszú alkotási folyamatot követően, 1875-ben. Noha Johannes Brahms szokott „baráti jóindulatával” úgy fogalmazott e bécsi premier megtekintése után, hogy „az első kutyakölyköket vízbe szokás fojtani”, a közönség az első pillanattól fogva tetszéssel fogadta a reprezentatív jelenetekben, keleties hangzásban és igényes szólamokban gazdag operát.

A Sába királynőjét 1876-ban már a pesti Nemzeti Színház is bemutatta, és az opera 1915-ig, Goldmark haláláig a világ harminc jelentős operaházában és összesen kilenc nyelven jutott a közönség elé. Asszád szólamát még maga a nagy Enrico Caruso is énekelte:

De Asszád oly hatásos magándalát, a Magische Töne kezdetű  áriát a nagy tenoristák egész sora lemezre énekelte, illetve koncertrepertoárjára vette az elmúlt bő száz évben, Nicolai Geddától Roberto Alagnáig:

A komponista halálának 100. évfordulója táján körvonalazódó nemzetközi Goldmark-reneszánsz fontos eseménye volt a Sába királynője új budapesti bemutatója: Káel Csaba rendezésében, előbb a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, majd az Erkel Színházban.

Május 18-án és 20-án most újra lehetőségünk nyílik megtekinteni ezt a látványos és nagyhatású produkciót, amelynek zenei kivitelezését Kovács János vezénylése garantálja majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr4712512029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása