MimiBlog

„Légy üdvözölve, édes béke”

2017.06.05

Volt főigazgatója és főzeneigazgatója is az Operaháznak, nehéz természetét máig sokan emlegetik, de ami ennél sokkal fontosabb: Petrovics Emil kompozíciói a mindenkori előadók és a közönség számára is egyaránt kedvesek.

Ott állt az első magyar musical színház alapítóinak sorában, volt tanszékvezető, országgyűlési képviselő és örökös zsűritag: Petrovics Emil hosszú évtizedeken át tevékeny és mondhatni megkerülhetetlen szereplője volt a magyar kulturális közéletnek. Komponált filmzenéket és kantátákat, vonósnégyeseket, szimfóniákat és versenyműveket – valamint három operát is. Operai életművének kétharmadával június 10-én 11 órától Medveczky Ádám által vezényelt koncertszerű előadáson találkozhat újra az Operaház közönsége.

A második világháború idején játszódó C’est la guerre – Petrovics legnagyobb operai sikere – 1961-ben a Magyar Rádió műsorában hangzott fel legelőször, de aztán 1962-ben már az Operaház, 1964-ben pedig a televízió is bemutatta, mindkétszer Szinetár Miklós rendezésében. A Hubay Miklós drámaszövegére komponált, s a feltartóztathatatlan tragédia felé száguldó egyfelvonásos a második világháború utolsó hónapjaiban játszódik, jellegzetes korabeli típusok felvonultatásával. Két ilyen alak indítja, még a függöny előtt az operát: a tolószékbe kényszerült, életvitelszerűen leskelődő egykori ezredes, „Vizavi”, valamint a férjét és fiait a világháborúkban elvesztő, és ezért mindenkit gyűlölő Házmesterné. Lidérces párosuk erős indítást biztosít a C’est la guerre számára:

A hol tragikus, hol kegyetlenül groteszk operazene igazi, sodró erejű szerelmi kettőst is tartalmaz: a Feleség és a házaspár lakásában bújtatott Szökevény között.

De jószerint Tosca-Scarpia összecsapást idéző drámai jelenet is akad az operában:

Petrovics Emil 1962-ben eredetileg a Miskolci Nemzeti Színház felkérésére komponált egyfelvonásos operát Arisztophanész Lysistratéja nyomán. A téma itt is az örök békevágy, a háború rettenetével szembesülő emberiség kiútkeresése – csak éppen ezúttal egy szabad szájú ógörög komédia keretében. Ahol is a nők megfogadják, hogy amíg tart a háború, megtagadják a házaséletet, vagyis az ágy örömeit a férjeiktől:

Ez a fogadalom pedig nyomorúságos helyzetbe juttatja a kielégítetlen férfisereget:

A nők összefogása révén beköszönt a béke – és vele az újra szabaddá váló testi szerelem boldogsága:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr2412565149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása