MimiBlog

Operai apafigura

2017.11.27

Vasárnap után csütörtökön újra az idősebb Germont szerepét alakítja majd az Erkel Színház színpadán korunk egyik legnagyobb baritonja, Leo Nucci.

Ötven éve van a pályán a világ és benne a magyar operaközönség egyik kedvenc baritonistája, a 75 esztendős Leo Nucci. 1967-ben Spoletóban debütált, s első szerepe A sevillai borbély volt, s később, 1975-ben szólistaként ugyancsak Figaro szerepében mutatkozott be az énekes a milánói Scala színpadán is. A tragikus baritonszerepek örök birtokosa éveken, sőt évtizedeken át ragyogott e derűs és ravasz alak operaszínpadi megformálójaként is:

1978-ban azután Nucci nemzetközi karrierje is meglódult, immár egy tragikus sorsú Verdi-alak, s egyúttal egy apaszerep megszólaltatójaként. A londoni Covent Garden közönsége ugyanis Miller szerepében ismerte meg az énekest, és a Luisa Miller zenészből öreg katonává átigazított lányos apája valósággal összeforrt Nuccival az azóta eltelt évtizedek során:

Ahogyan Az álarcosbál baritonszerepe is, Renato és Anckarström név alatt egyaránt. Leo Nucci legendás előadásokon alakította ezt a szerepet, így ő énekelt azon a salzburgi Álarcosbál-előadáson is, melynek vezénylését a produkció előkészülte alatt elhunyt Herbert von Karajan helyett Solti György vette át:

Ekkorra Leo Nucci már rég a legfoglalkoztatottabb operaénekesek szűk nemzetközi elitjébe tartozott, s ebben okvetlenül szerepe volt a bariton fáradhatatlanságának és megbízhatóságának is. S persze még inkább Nucci mindig erős és drámai légkörű színpadi jelenlétének, amely talán emblematikus szerepében, vagyis a Rigoletto címszerepében nyilvánul meg a legérzékletesebben. Rigolettóként a budapesti operabarátok is testközelből megcsodálhatták már  a nagy bariton aprólékosan kidolgozott, árnyalt alakítását - és kirobbanó indulatát. A Rigoletto második felvonását záró kettőst rendszerint meg is ismételteti Nuccival és mindenkori Gildájával a világ bármely operaközönsége:

Ám hogy Nuccinak van érzéke a derű és a felszabadultság iránt is, azt bizonyítsa most egy olasz műdal, Bixio Mammája, melyet a milánói Scala publikumát is megénekeltetve ad elő az alábbi felvételen a művész:

A Budapestre kedves vendégként visszajáró Leo Nucci most a Traviata Anger Ferenc által rendezett előadásába jött két alkalommal beállni. Az idősebb Germont szerepét alakító, 75 esztendősen is bámulatos kondíciójú énekes mindazonáltal már korábban is énekelte e szerep híres áriáját az Erkel színpadán. Két éve, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon adott áriaestjének programján ugyanis ez a szám is felhangzott, emlékezetesen szép formálással:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr6613397361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása