MimiBlog

Hamarosan itt az Opera Magazin

2018.05.17

Nemsokára megjelenik az Operaház időszaki kiadványának legújabb száma. Addig is íme egy kis ízelítő a kínálatból.

A címlapon a New York-i Metropolitan színpadát is jól ismerő világhírű bariton, Molnár Levente szerepel, aki ősszel ismét Amerikában énekel. Ezúttal a Magyar Állami Operaházzal turnézik a Lincoln Center részét képező Koch Theaterben, és annak a Bánk bán produkciónak a címszerepébe bújik vissza, amelyet tavaly láthattunk Budapesten. Nem lesz nehéz visszahelyezkednie a szerepbe, mert mély nyomot hagyott benne.

„Pontosan ugyanez igaz a rendezésre is: Vidnyánszky Attila kiváló rendező, így számomra az egész előadás tele volt lehetőséggel – most ezt kell felfrissíteni. A feladat leginkább az, hogy technikailag, hangilag sikerüljön ismét »torokba venni«, és jól elénekelni a szólamot.”

molnar_levente_foto_zolyomi_norbert.JPGMolnár Levente (Fotó: Zólyomi Norbert)

Molnár Levente azon a Kékszakállú100 fesztiválon is fellép, amelyen A kékszakállú herceg várát Kasper Holten rendezésében is megnézhetjük. A dán alkotó egykor a Covent Garden-i Királyi Operaház operaigazgatója volt, szeptembertől pedig vezérigazgatója lesz a Dán Királyi Színháznak. A Magazinnak adott interjújában a Kékszakállúhoz fűződő emlékeiről is beszélt:

„Először tizenkét évesen láttam. Akkor a gótikus hangulat és a hét ajtó logikája ragadott meg: a visszaszámlálás egy eseményig, amely látszólag be sem következik. De ez az opera idővel érik bennünk, a tapasztalat segít megérteni a rétegeit. Ma a két szereplő közti kölcsönhatás van rám nagy hatással.”

170228_0143_kasper_holten_foto_clive_barda.jpgKasper Holten (Fotó: Clive Barda)

Megszólaltattuk a Billy Elliot – a Musical gyerekfőszereplőit, a Magyar Nemzeti Balettintézet versenygyőztes növendékeit, a Pas de Quatre koreográfusait, Földi Bélát és Enrico Morellit is, és bemutatjuk a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála külföldi sztárvendégeit. Interjú készült a friss Seregi-díjas Tihanyi Ákossal, aki szerint Seregi László

„legendás alkotó, több operett- és musical-előadását gyerekként láttam. (…) Később minden olyan előadás premierjén ott volt, amit én koreografáltam, és mindig volt pár jó szava hozzám, ami máig sok erőt ad nekem.” 

Külön cikk foglalkozik az Opera televízió- és rádióműsoraival, szó lesz arról, mikor, hova célszerű kapcsolni, ha ezeket szeretnénk látni-hallani, és persze arról is írunk, hogy hova érdemes kattintatni, ha mégis lemaradtunk volna egy-egy adásról. Beszámolunk a New York-i turné előkészítéséről, a korszerűsítés jelenlegi állapotáról, Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója pedig az Operát az Operából! elnevezésű, vadonatúj bérletprogramról nyilatkozott. Körképet adunk arról, hogy nyáron hol lépnek fel az Opera művészei, és egy őszi premier, a Carmina Burana előkészületeibe, sőt, a művészeti titkárság életébe is bepillanthatnak. Operarajongó rovatunkban a Yale katedrájáról nemrég leköszönt, világjáró zongoraművészt, Frankl Pétert kérdeztük, aki ha épp itthon koncertezik, nem mulaszt el megnézni egy-egy operaelőadást sem.

szamosi_szabolcs_foto_dittrich_eva.JPGSzamosi Szabolcs (Fotó: Dittrich Éva)

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr3613966330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása