MimiBlog

Puccini körbejár

2018.09.12

Az Opera ebben az évadban nemcsak világgá megy, de körbejárja az országot és az egész Kárpát-medencét is. A jelszó: Operát az Operából!

oo_web_pack_1200x628px.jpg

Amióta csak világ a világ, az opera és a balett műfajának alkotói és előadóművészei egyként arra törekednek, hogy testközeli élményt teremtsenek a mindenkori közönség számára. Akár úgy is, hogy elhagyják a maguk – rendszerint fényes és cirádás – otthonát, s felkerekednek olyan helyszíneken játszani, ahol új közönséggel találkozhatnak – és kerülhetnek meghitt közelségbe.

Az Opera történetében is bőven találhatunk példát ilyen alkalmi, sőt rendszeres vállalkozásokra. 1934 és 1937 között például így települt ki minden júniusban a Magyar Királyi Operaház társulata Tatára, egészen pontosan a Tata-Tóváros-i Angolkertbe, ahol a karmesterként is közreműködő gróf Esterházy Ferenc kezdeményezésére számos operát és balettet előadtak e pár év során. Rendszerint Ferencsik János és Oláh Gusztáv művészi irányítása alatt olyan műveket láthatott itt a publikum, mint a Bajazzók, a Tannhäuser, vagy épp a XIX. század híres balerinájáról mesélő táncjáték, az Elssler Fanny.

Amíg Tatán a művészek elsősorban az arisztokráciával kerülhettek újszerű összeköttetésbe, addig a nyolcvan éve megnyitott Margitszigeti Szabadtéri Színpad operaelőadásai jóval szélesebb és változatosabb közönségrétegek számára készültek. 1949-et követően különösképpen, hisz ekkortól ráadásul egy bő évtizeden át az Opera dominálta és irányította a margitszigeti program összeállítását.

1948 januárjában pedig egy egészen új típusú kezdeményezésről számolt be a sajtó:
„Megindult a gördülő opera. Hétfőn a Dalszínház sajtófogadásán Tóth Aladár, a MÁV részéről pedig Varga elnök ismertette a Pécsett a Traviatával debütáló opera-stagionét. A két intézmény összefogása az Opera fiataljainak fokozott szerepeltetését, a vasutasság, munkásság, diákság ingyenes zenei kiszolgálását jelenti.”

A Gördülő Opera, minden ideológiai terheltségével együtt is, értékes kezdeményezés volt, ezért is kelhetett pár esztendeje új életre. A felfrissített koncepciójú Gördülő Opera, vagy épp az évadindító utcai kitelepülések által jelzett nyitás most a 2018-19-es évadban magasabb szintre emelkedik. A turnékban is oly gazdag szezon során ugyanis az Opera szinte házhoz viszi az élményt tíz megyeszékhely közönsége számára. Operát az Operából! – ez a gyűjtőneve a változatos rendezvényeknek, amelyek szimfonikus koncertet, gálaestet, balettet és koncertszerű operaelőadást is kínálnak majd sokfelé: a négyestés „Operát az Operából-bérlet” állomásai Veszprém, Kaposvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, Kecskemét, Tatabánya, Salgótarján, Eger, Nyíregyháza, Békéscsaba lesznek. A középpontban természetesen az évad vezércsillagával, Giacomo Puccinivel, akinek operái közül a Bohémélet, a Tosca és a Turandot is körbejárja majd az országot. Mi több, a Bohémélet jövő februárban és márciusban a határon túlra, így Dunaszerdahelyre, Újvidékre, Nagyváradra és Szatmárnémetibe is eljut majd az Opera művészeivel.  Az Operát az Operából! előadásairől és helyszíneiről bővebb információt ITT olvashat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr8614236615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása