MimiBlog

Óriások nyomában

2018.11.06

Már javában tart az Opera rég várt New York-i turnéja, művészeink előtt megnyílik a Koch Theater és a Carnegie Hall. De ki is volt Carnegie, és kicsoda David H. Koch?

A Lincoln Center déli oldalán található David H. Koch Theater az elkövetkező napokban magyar előadásoktól lesz hangos, s ez korántsem csupán azért izgalmas tény, mivel az épület a Metropolitan Opera szomszédságában található. Hiszen 1964-es megnyitása óta ez a játszóhely a New York City Ballet otthona, s minden ősszel az American Ballet Theateré is. S ami az opera szerelmesei számára oly szép emlékeket idéz: pénzügyi csődjéig majd' fél évszázadon át itt működött a New York City Opera is.

A legendás polgármester, a ma egy forgalmas repülőtér névadójaként ismert Fiorello La Guardia hajdan igazi népoperának szánta ezt a dalszínházat, amelynek olyan énekesek voltak meghatározó alakjai, mint például Beverly Sills vagy épp Plácido Domingo. Mi több, a koloratúrakirálynő, Beverly Sills, visszavonulását követően, hosszú időn át irányítója is volt a NYCO társulatának.

A pompás elhelyezkedésű játszóhelyet New York State Theaternek hívták, mígnem 2008-ban a milliárdos Koch család egyik tagja, David H. Koch 100 millió dollárt biztosított a színház felújítására. Így hát legkevesebb ötven évig a jelenleg 78 esztendős gáz- és olajmágnás, a leggazdagabb New York-i lakos nevét viseli az intézmény, ekképpen meghálálva a bőkezű támogatást. 

Az Opera művészei mindazonáltal egy tán még nevezetesebb New York-i előadóteremben is fellépnek majd: a Carnegie Hallban. Ez a csodahely az 1919-ben elhunyt acélkirály, Andrew Carnegie nevét tette hallhatatlanná. Ő finanszírozta az építkezést, s a Carnegie Hall már rögtön az 1891-es megnyitással magasra tette a mércét, hiszen az ünnepségsorozat vendégkarmestere nem más, mint maga Csajkovszkij volt. Sokáig ez volt a New York-i Filharmonikusok otthona, s itt szólalt meg legelső ízben az Újvilág-szimfónia csakúgy, mint Bartók Béla Benny Goodman kérésére komponált műve, a Kontrasztok

Hogy a Carnegie Hall azóta is különlegesnél is különlegesebb koncertek színhelye, azt talán nem is szükséges bizonyítani. Így inkább csak az érdekesség kedvéért említjük azt az 1976-os koncertet, amely a Carnegie Hall fennállásának 85. évfordulóját ünnepelte, többek között Leonard Bernstein, Yehudi Menuhin, Isaac Stern, Misztyiszlav Rosztropovics, Vladimir Horowitz és Dietrich Fischer-Dieskau részvételével. A koncertet záró Hallelujában mindannyian együtt zengték az Úr dicséretét: 

De persze a Carnegie Hallban nemcsak a komolyzene és az opera kiválóságai lépnek fel előszeretettel az épület legnagyobb, 2800 nézőt befogadó nagytermében, amely ma már Isaac Stern nevét viseli. Frank Sinatrától Charles Aznavourig és Glenn Millertől Frank Zappáig majd' mindenki megfordult már itt, aki csak számít a minőségi zene világában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr3514355525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása