MimiBlog

„Giselda az egyik szerepálmom”

2020.11.15

villáminterjú Kolonits Klárával

Kedvenc Verdi és Erkel részleteiből is válogatta az Opera Kossuth-díjas kétszeres kamaraénekes koloratúrszopránja ma esti MaszkaBál-koncertjének programját. Az Operaház Facebook-oldalán november 15-én 20 órától látható, majd visszanézhető áriaesten Kolonits Klára vendége Balga Gabriella lesz, akivel Bellini Normájának nagy duettjét is előadják.

maszkabal_maszkabal_kolonics_klara-_foto_emmer_laszlo.jpgFotó: Emmer László

A koncert műsorán egyaránt szerepelnek közkedvelt és vadonatúj áriák a repertoárjából. Hogyan állította össze a programját?

Az egyik fő szempont volt, hogy legyenek újdonságok, ezért az első három szám vadonatúj lesz, amivel szerettem volna magamat is inspirálni. A két kedvenc szerepem, Szilágyi Erzsébet és Violetta pedig azért került bele a válogatásba, mert mindig nagy örömet jelent ezeket énekelni. Reménykedtem benne, hogy a Traviatát idén itthon újra előadhatom, mert Budapesten 2013-ban énekelhettem utoljára (illetve egyszer 2016-ban, debreceni vendégjátékban), a COVID miatt azonban ez sajnos nem valósulhatott meg.

Az újdonságoknál maradva, Erkel István király és Verdi A lombardok című operáiból is először énekel részleteket. Mi ragadtam meg ezekben a művekben?

Giselda áriáival franciául már foglalkoztam, olaszul viszont most tanultam meg. Ha megkérdezik tőlem, mi a nagy vágyálmom vagy szerepálmom, az elsők között ez lenne. Sokáig az Opera repertoárján volt, kicsit reménykedem, hogy talán idővel újra előkerül, mert ez is egy olyan fantasztikus mű, amiben nagyon sok kollégának számos remek szerep jutna. Az István királyban Crescimira szerepére idén nyáron már kaptam felkérést, később azonban elmaradt. Ő István cserbenhagyott szerelme, aki útjában áll a katolizálódásnak. Ritkán láttam a vonzalmat ilyen érzékien megfogalmazódni egy áriában. Az opera egészen megdöbbentő harmóniavilággal rendelkezik, Erkel itt már eltávolodott a belcanto eszményétől és az akkordfűzés egészen wagneri hatásokat mutat. Persze vitatott, hogy ebből mennyi Erkel Ferenc és mennyi a fiai munkája, de Kassai István, az Erkel Társaság egyik alapítója is felvetette, hogy akkor hol vannak az ilyen színvonalú munkák a fiai zeneszerzői oeuvre-jéből? Az ária egészen különlegesen transzcendentális élmény. Igyekeztem spirituális hangulatú műveket is válogatni, ilyen A lombardok Salve Mariája is. Mivel most mindannyian rendkívül szélsőséges és nehéz helyzetben vagyunk, ezért úgy gondoltam, hogy ez a fohász illik az alkalomhoz.

Az esten Kamaraénekes-vendége Balga Gabriella lesz, akivel Bellini Normájából adnak elő egy részletet. Ezt korábban Debrecenben énekelték színpadi produkcióban, milyen emlékei vannak erről?

Gabival a munka egészen különleges volt, ezért is örülök, hogy a MaszkaBálok sorában mindkét nagy Norma-duettet előadhatjuk, mert azt gondolom, hogy ami színpadon szoprán és mezzó között zeneileg és hangilag megtörténhet, annak az esszenciája itt jelen van: a bajtársiasság, a testvériség, az empátia és az igazi szeretet, valamint a féltékenység, az irigység, a kétségbeesés a harag és a düh, mind benne van ebben a két duettben. Gabi pedig az összes színt meg tudja mutatni, annyira gazdag, ugyanakkor finom személyiség, aki nagyon inspirálóan hat.

kolonist_balga_rakossy.jpgBalga Gabriella és Kolonits Klára Bellini "Norma" c. operájából énekelnek duettet Balga Gabriella MaszkaBál operaestjén 2020. október 28-án. fotó: Rákossy Péter

Említette a rendkívüli körülményeket, Ön hogyan birkózik meg a mostani helyzettel?

Most már sokkal nehezebben, mint tavasszal. Ez a kihagyás, ami kevés kivétellel csaknem a teljes 2020-as évet magába foglalja, olyan kérdéseket vet fel az ember fizikai és lelki állapotával, a karrierjével kapcsolatban, amire senki sem tudja a választ. Igyekszem sokkal szigorúbb és intenzívebb próbalehetőségeket keresni, mert a helyzet ahhoz hasonlatos, mikor egy sportoló nem tud versenyezni, és edzése is csak korlátozott lehetőségei vannak. Bizonyos idegpályák és izmok szerintem tagadhatatlanul visszafejlődnek, ezt mindenki érzi. A Facebook-oldalamon 77 alkalommal csináltunk EstiDalPostát a férjemmel, a dalok azonban nem jelentenek akkora fizikai terhelést, mint egy operaszerep. A következő hónapokban meg kell oldanom, hogy olyan terhelésnek tegyem ki magam, ami tavasszal vagy a nyár folyamán vár majd rám, és őszintén szólva ez most komoly fejtörést okoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr1016286180
süti beállítások módosítása