MimiBlog

„Biondello amolyan belmontei karakter”

2020.12.02

villáminterjú Balczó Péterrel

Mozart két operatöredékéből, A kairói lúdból és A rászedett vőlegényből 2019-ben készített pasticcio operát a Magyar Állami Operaház. Az OperaSzerda keresztmetszetei között az intézmény Facebook-oldalán december 2-án 20:00-tól látható közvetítés kapcsán a szerelmes ifjút alakító fiatal tenor nyilatkozott.

kairoi_1_p_rakossy_resize.jpg

Mozart: A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény - Szerekován János (Lionetto), Bakonyi Anikó (Celidora) és Balczó Péter (Biondello) - r. Toronykőy Attila - Fotó: Rákossy Péter

A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény szövevényes története két szerelmespár viszonytagságait dolgozza fel, akik boldogságának egy öreg pénz- és kéjsóvár márki mesterkedése áll az útjában. Milyen emlékeket őriz a színpadi bemutatóval kapcsolatban?

Kicsit hányattatott volt ennek a produkciónak is a sorsa, mert az Eiffel Műhelyház kivitelezése miatt a bemutató csúszott. Amikor már elkezdtük a munkát, a próbafolyamat nagyon jól sikerült. Toronykőy Attila rendezte, aki Szegeden dolgozik több mint 20 éve, és a hasonló vígoperáknak szakavatott ismerője, szinte minden évben rendez egy ilyet. Kicsit ezért is nehéz most a helyzetünk, mert díszletek nélkül állunk ki a kamerák elé, és persze mutatunk valamit a rendezésből, a darabból kiragadva az Attila által a zenére koreografált részletek és az előadás íve így kicsit megszakad. Az elmúlt két napban ezen kicsit törtük a fejünket Tóth Erikával, aki színpadra állította a közvetítést, de összességében jó előadás születik.

Biondello mennyiben klasszikus mozarti hősszerelmes figura?

Taminói mélységekig azért nem jutunk el, ő inkább amolyan belmontei karakter. Igaz, tiszta szerelmes, és ennek megfelelő énekelnivalóval rendelkezik.

Mennyire érzi magához közelállónak ezeket a szerepeket?

Belmontét nagyon szeretem, őt már énekeltem az Operában és hamarosan kezdjük a Szöktetés a szerájból jövő februári új bemutatójának próbáit, amiben ismét alakíthatom őt. Taminót is énekeltem már, úgyhogy ezeket a Mozart szerelmes tenorszerepeket nagyon szívesen és örömmel alakítom, a sort pedig most már Biondello is gazdagítja.

kairoi_2_p_rakossy_resize.jpg

Mozart: A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény - Biri Gergely (Calandrino), Váradi Zita (Lavina), Balczó Péter (Biondello) és Bakonyi Anikó (Celidora) - r. Toronykőy Attila - Fotó: Rákossy Péter

Szólt korábban a keresztmetszet színpadra állításról, milyen összeállításra számíthat a közönség?

A legszebb és legmutatósabb részeit szemeztük ki a darabnak Jean Klára korrepetitor segítségével. A recitativókat teljesen elhagytuk, csak a zárt számok maradtak meg, de szerintem így is teljes zenei képet kap majd a hallgatóság. Nekem mindkét áriám elhangzik, ezen kívül egy kvartettben és egy tercettben is részt veszek, így lényegében majdnem az egész szerepet alkalmam lesz elénekelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr4816315808
süti beállítások módosítása