MimiBlog

„Werther alkatilag és hangilag is közel áll hozzám”

2021.02.17

Interjú Haja Zsolttal

Massenet Werther című operája különleges, baritonváltozatan szerepelt volna A Francia Múzsa Szezonja műsorán, a járványhelyzetre való tekintettel ez a darab is keresztmetszetben lesz hallható ma este 20:00 órától az Opera Facebook-oldalán. Az előadás előtt a címszerepben debütáló Haja Zsolt mesélt az operához és a szerephez fűződő viszonyáról.

haja_zsolt_foto_emmer_laszlo_1.jpg

Nem először énekel a Wetherben, de most láthatjuk először a költő szerepében. Honnan származik ennek a változatnak az ötlete?

Valóban, 2015-ben Szikora János Werther-rendezésében már énekeltem Albertet, majd néhány éve a Bécsi Staatsoperben bemutatott baritonváltozat adta az ötletet, hogy Budapesten is bariton címszereplővel állítsák színpadra a produkciót, ugyanebben a rendezésben.

Mennyire áll közel Önhöz Massenet operája, karakterben mennyiben hozott változást Werther figurája Alberthez képest?

A Werther mint darab és mint szerep alkatilag és hangilag is nagyon közel áll hozzám, a lírai hősszerelmesekben találom meg magam igazán. Werther sok tekintetben hasonlít a szerelmi riválisához, Alberthez. Persze Werther több oldaláról is megmutatkozik, sokkal mélyebb, kidolgozottabb, dallamosabb szerep. Érdekes látni, hogy az udvarlás is egészen másképp zajlott ekkoriban: nem ajtóstúl rontottak a házba, hanem üzenetekben, levelekben kezdeményeztek először. A be nem teljesült szerelmet követő öngyilkosság is sokkal inkább kötődik ennek a lánglelkű, romantikus kornak a viszonyaihoz, mint napjainkhoz.

A darabot eredetileg baritonváltozatban mutatták volna be, milyen formában hallhatja most a közönség a keresztmetszetben?

Mivel a szerep jelentős része kimaradt, ezért most csak a 3. felvonás nagyáriáját éneklem baritonváltozatban, a többi részletet mind el tudom énekelni tenorfekvésben is. Egy kb. 50 perces keresztmetszet mutatunk be, amiben Balga Gabi Charlotte-ként, Szegedi Csabi Albert-ként, Szemere Zita pedig Sophie-ként is énekel áriákat, így nekem tisztán kb. 30-35 percnyi énekleni való jutott, ez így nem különösebben megterhelő. Persze, ha egyszer majd a teljes operát is színre visszük, akkor végig baritonváltozatban fogom énekelni. Hidegkuti Pálma korrepetitorral igyekeztünk a legismertebb részeket kiválogatni, és ügyeltünk arra is, hogy mindenki kapjon lehetőséget a figurája bemutatására. A keresztmetszet gerincélt azért természetesen a Charlotte és Werther közti kapcsolat adja. A legelső, gyönyörűszép duettjüket is beválasztottuk, illetve Werther halálát a negyedik felvonásból is előadjuk Gabival.

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr6116430750
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása