MimiBlog

Egy kantátányi kávé

2016.06.24

Az operatörténetben még egy kávéfeltalálóval is találkozhatunk.

Habár az operákban inkább inkább a bort, a pezsgőt - és itt-ott a sört - éneklik meg, azért a serkentő, sőt olykor józanító hatású kávéitalnak is van némi jelentősége az operatörténetben.

Igaz, a kávé és általa a kávézás örömének legnevezetesebb megéneklését nem egy operában lelhetjük:

"Óh, mennyire ízlik a kávé, az édes,

Kedvesebb ezer csóknál,

Kedvesebb, mint a muskotálybor.

Kávé, kávé kell nekem,

És ha valaki fel akar üdíteni,

 Óh, akkor töltsön nekem kávét!"

Így énekel Johann Sebastian Bach Kávékantátájának Lieschen nevű kávéimádó lányszereplője, s a gyakorlatilag mini-vígoperaként azonosítható mű egészében is nagy vallomás a kávé iránt táplált szeretetről:

A kávé azután természetesen Mozart operáiban is előkerül: emlékezhetünk, Don Giovanni és szolgája, Leporello kávéval is kínálgatja vendégeit. A Cosi fan tutte első jelenete pedig egyenesen egy kávézóban játszódik: itt kötnek fogadást a férfi szereplők menyasszonyaik hűségére.

S persze a kávéház mint színtér utóbb is szerephez jutott az operaszínpadokon, gondoljunk csak a Bohémélet második felvonására, s benne a Momus kávéházra, melynek nevét egy népszerű zenei-operai portál is felvette hazánkban.

Ám a kávézás és az opera kapcsolatának legérdekesebb mozzanata alighanem mégis a XIX. század egyik legnagyobb opera-impresszáriójának, Domenico Barbaiának (1777-1841) a nevéhez fűződik. Rossini, Donizetti és Bellini operáinak nagyhírű megrendelője és forgalmazója ugyanis a századfordulón egyszerű milánói kávésként kezdte meg pályafutását. A szerencsét és vele a vagyont pedig egy új kávétípus feltalálása hozta meg Barbaia (vagy másként Barbaja) számára, melyet Barbajadának neveztek el. A tej, csokoládé és kávé egyarányú elegyéből megalkotott, tetszés szerint krémes habú ital egész a huszadik századig népszerű volt szerte Itáliában; nyáron hűsítő hidegen, télen viszont forrón volt szokás fogyasztani.

kv.jpg

A meggazdagodott Barbaia azután később is hű maradt a kávéhoz és a kávéházakhoz: amikor átvette Milánó legendás operaházát, hamar a Piazza della Scalán is nyitott egy elegáns - és jól jövedelmező - kávéházat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr248836348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása