MimiBlog

Operai ágyjelenetek

2016.06.10

Sikamlós, erotikus vagy épp sokkoló ágyjelenetek az operaszínpadon is előfordulhatnak. Korhatáros poszt.

Otello és Desdemona történetének tragikus végkifejlete - úgy lehet, az operába járóknak elsőre alighanem ez, azaz Verdi operájának negyedik felvonása juthat az eszébe, ha az ágyra mint operai helyszínre gondolnak. Ám ma már persze egy sor más dalműben is elénk kerülhet egy-egy merész ágyjelenet: részben a szerző eredeti szándékainak megfelelően, részben a radikális rendezői fantáziairamlások eredményeképpen. A mai posztunkban néhány ilyen ágyjelenetet mutatunk.

Don Giovanni, a szexuális csábítás jelképpé nőtt alakja, ilyesformán Mozart vonatkozó operáját nem istentől elrugaszkodott dolog némi nyílt színi erotikával előadni. A 2009-es maceratai fesztiválon például szinte mindenki ágyba került Pier Luigi Pizzi rendezésében: a Don Giovannit alakító daliás Ildebrando d'Arcangelo ott gyűri maga alá szolgáját, Leporellót, aki viszont a Regiszterária eléneklése közben ugyancsak ebbe az ágyba vonja Donna Elvirát stb.:

Rossini vígoperája, az Ory grófja ugyancsak a csábításról szól, így aztán helyénvaló és mulatságos az a "hármasozás", amely az opera MET-beli előadásán vált megtekinthetővé, méghozzá a 2011-es világközvetítés révén milliók számára:

A vihar operaházi produkciója alighanem sokakkal megkedveltette Thomas Adés zeneszerzői munkáját. Nos, az ő első operájában (Powder Her Face) szintén központi szerep jut az ágynak, így bárhol is adják elő ezt a művet, a színpadon okvetlenül megjelenik valami sikamlós:

olb_5114.jpg

2267-powder1.jpg

94.jpg

Alban Berg Lulujának előadásain ugyancsak állandó kihívást jelent a szexualitás témájának megjelenítése. A mű utolsó jelenete, ahol a lecsúszott címszereplő Hasfelmetsző Jack áldozatává válik, a színpadi meztelenséget mindig bőkezűen mérő spanyol rendező, Calixto Bieito egyik előadásában például egészen merészen jutotta közönség elé. Ágy helyett ebben a mélyen nyugtalanító produkcióban egy szemetes konténer volt a helyszín:

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr528797578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloglegelő 2016.06.11. 09:10:24

hát, roppant érdekes

amúgy olyan már nincs, hogy egy rendező nagy csöcsök és lógó faszok nélkül is meg tudja tölteni erotikával a rendezését ?

művészetnek is mondják az olyat

Vili Doli 2016.06.11. 11:04:47

Azért ez roppant megerőltető, és hangilag kényes művelet, fekve énekelni!

De örülni kell, hogy az operaénekesek között is van, akinek olyan jó az alakja, hogy meg meri mutatni.
www.youtube.com/watch?v=h_t9yUu2hJM
Na persze nem mindnek.

Az elveszett jelentés (törölt) 2016.06.12. 11:19:15

@bloglegelő: Nem. A Metropolitan 2013-as Anyegin előadásának zárójelenetéből annak ellenére süt a forró szenvedély, hogy egy hóvihar képezi a hátteret. De ez a jelenet is úgy kezdődik 3:05:37-nél, hogy Annna Nyetrebko megmutatja a muffját.

vimeo.com/166576187

bloglegelő 2016.06.12. 11:43:27

@Az elveszett jelentés: akkor mi "NEM" ?

szerény kérdésem-felvetésem arra utalt, hogy művészet az, ami nem ötlettelen

csöcsöket, seggeket, pinákat és faszokat mutogatni színpadon az erotika kedvéért bizony erősen rendezői pótcselekvés

Az elveszett jelentés (törölt) 2016.06.12. 12:38:26

@bloglegelő:A bejegyzés egy szóvicc, amit csak az ért meg, aki tényleg belenéz a jelenetbe 3 óra öt percnél.

Esbetha42 2016.06.12. 12:43:38

@bloglegelő: Igazad van... én nem szeretem ,kivéve pl ezt, amely inkább a nagy átélésnek köszönhető .www.youtube.com/watch?v=WNHb56xzcYo
süti beállítások módosítása