MimiBlog

I. Pezsgő császár és király

2016.12.27

Szilveszterkor nem hiányozhat az Opera műsoráról, noha operett. A mű, amelynek 2. felvonásában egyszer még a Tanácsköztársaságot is kikiáltották. 

Kikapós férj, tréfás baráti bosszú, különc arisztokrata, báli kavarodás és egy kedélyes börtön: Johann Strauss (az ifjabb) színpadi főművében, A denevérben minden együtt van, ami csak egy jó operetthez szükséges lehet. S az összetevők sorában az első helyen ott szerepel természetesen a bécsi keringőkirály muzsikája, amely már a nyitányban bevezet néhányat az operett slágerdallamai közül:

Ugyanez Tom és Jerry vezényletével, jeléül a nyitány népszerűségének:

Az 1874-es bécsi ősbemutatót követően A denevér hamar meghódította a nagyvilágot, így még ugyanebben az évben eljutott New Yorkba is. Igaz, Párizsban elsőre nem volt sikere, s ami még érdekesebb: elsőre nem volt sikere Budapesten sem. Az 1882-es népszínházi bemutató fogadtatásában erősebbnek bizonyultak az osztrák-német kulturális befolyással szemben táplált ellenérzések, mint A denevér erényei. Pedig a magyar premier előkészítői még azzal is megpróbálkoztak, hogy a bécsi operettalakokat olaszokká, a bécsi környezetet pedig Távol-Keletté változtassák át. Mindhiába.

Idővel azután a magyar közönség is rákapott A denevérre, ami annál is érthetőbb, hiszen a mű egyik legbravúrosabb száma a Csárdás, amelyet egy álarcot viselő polgárasszony, Rosalinda énekel, méghozzá mint magyar grófnő:

Az operaházakba nem kisebb muzsikus, mint Gustav Mahler vezette be Strauss operettjét. Így aztán utóbb Budapesten is megnyílt A denevér előtt a Magyar Királyi Operaház kapuja és színpada. A denevért játszották például 1919. március 21-én is, amikor a második felvonásba, vagyis Orlovsky herceg báljára betoppantak azok a hírhozók, akik bejelentették a Tanácsköztársaság kikiáltását. A zenekar eljátszotta az Internacionálét, azután a darab előadása tovább folytatódott.

Az Operaház később is műsorán tartotta a repertoárnak ezt a tradícionális kakukktojását, s emlékezetes felújításokban került színre Strauss műve. Így az operaházi Denevér kínált lehetőséget Latabár Kálmán számára, hogy élete egyik utolsó nagy színpadi alakításával a közönség elé léphessen. Helyesebben tántoroghasson, hiszen Frosch börtönőr igazán nem az absztinencia hőse:

Az Operaházban idén szilveszterkor is ez a darab lesz műsoron, Szinetár Miklós rendezésében. Szinetár valóságos Denevér-specialista, hiszen számos alkalommal megrendezte ezt a művet. Így még televíziós operett-filmet is készített A denevérből:

A szilveszteri közönség alighanem ezúttal is könnyen ráhangolódik majd A denevér meséjére, s arra az ünneplésre, amely e nap törvényes uralkodójának, I. Pezsgő császár és királynak kijár:

 

    

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr6712075461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása