MimiBlog

Operát építeni - válság idején

2017.10.09

A napokban megkezdődtek az Operaház felújítási munkálatai. Nagy munka lesz, ahogyan az Operaház felépítése sem volt éppenséggel sétagalopp. Most és néhány következő posztunkban az intézmény létrejöttének küzdelmes éveit idézzük.

Egy operaház létesítéséhez sok mindenre van szükség. Kell szilárd politikai elhatározás, társadalmi igény, sok pénz, s persze kellenek alkalmas szakemberek, művészek és építőmunkások egyaránt. No, és jószerint elsősorban: kell egy házhely, egy alkalmas telek, ahol azután felépülhet „a dal és a zene díszes csarnoka”. Lássuk, milyen helyszínek kerültek szóba az 1870-es években, a tervezés első szakaszában!kemnitzer-haz-1860.jpg

Kemnitzer-Wodianer-ház (1860)

1872-ben az akkori miniszterelnök, Lónyay Menyhért felkérésére a Nemzeti Színházat intendánsként irányító arisztokrata és zeneszerző, báró Orczy Bódog öt lehetséges építkezési helyszínt választott ki a majdani Operaház számára. Az ekkor még nagyban álló, úgynevezett Wodianer-ház helyét az Erzsébet téren; nem messze ettől, a mai Károly körúton a Károly-kaszárnya hátsó udvarát; a Hatvani és az Újvilág utca (a mai Kossuth Lajos és Semmelweis utca) találkozásánál lévő telket; a Dohány utca-Károly körút-Kerepesi út közé eső házhelyet; s végül a mai Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky út találkozásának északi felét. Sajnos, ilyen-olyan okok, nyomós érvek mindegyik felvetés ellen szóltak: hol a régi Nemzeti Színház közelsége lett volna feszélyező, hol meg eredendően kicsi volt a rendelkezésre álló telek.new-2.jpg

A modern Budapest kialakításában hatalmas érdemeket szerző Fővárosi Közmunkák Tanácsa azután két új javaslattal élt. Az egyik új lehetséges helyszín a mai Szabadság tér, a másik az éppen épülő Sugár út mentén, a Hermina tér volt. Ekkor lépett be a történetbe a közmunkatanács alelnöke, bizonyos báró Podmaniczky Frigyes, aki nem egyszerűen az utóbbi helyszín mellett tört lándzsát, hanem egy okos húzással egyszerre két színház számára teremtette meg a megépítés lehetőségét. A Hermina téri telek ugyanis eredetileg az ugyancsak nagyban tervezett-tervezgetett Népszínház számára volt fenntartva, ám pénz még nem volt a munkálatok megkezdésére. Erre Podmaniczky megvásároltatta az Operaház számára ezt a telket, s így a pénz hozzásegítette a másik színházi vállalkozást, hogy egy új telken, a Kerepesi út (a mai Rákóczi út) és a Sertéskereskedő utca (a mai Népszínház utca) találkozásánál, vagyis a mai Blaha Lujza téren már 1875-re felépülhessen a Népszínház.

Podmaniczky tettét csak még jobban dicséri az a körülmény, hogy mindezt egy súlyos gazdasági világválság kellős közepén sikerült keresztülvinnie. 1873-ban ugyanis, mely év júliusában Ferenc József megadta - nem csupán elvi, de egyúttal anyagi - hozzájárulását az Operaház felépítéséhez, Berlinből kiindulva tőzsdekrachok és cégcsődök egész tömege sújtott le a világgazdaságra. Ez a válság aztán utóbb le-lelassította az Operaház felépítését és megnyitását, ám a vállalkozás végső sikerét még a XIX. század legnagyobb világgazdasági mélyrepülése sem akadályozhatta meg.

Egy következő posztunkban majd arról lesz szó, hogy mi is volt a Hermina tér, vagyis miféle telken is épült fel az Operaház. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr1312943261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása