MimiBlog

Hátborzongató történetek

2018.02.23

Az amerikai filmesek igazán kihasználták a korszerűsítés előtt álló Operaház utolsó perceit. Sorozatgyilkosságok, nyomozás, titkok, ügynökök szerelme, kémek harca – ezek a főbb motívumai azoknak a filmalkotásoknak, amelyek hátterében oly ismerős terek tűnnek fel.

Ki gondolná, hogy rekkenő hőségben vették fel az amúgy zord képi világú The Alienist című thriller-sorozat egyes jeleneteit? A tavaly augusztusi kánikulában az Andrássy úti Ybl-palota hátsó folyosóin járva-kelve olyan hírességgel futhattak össze a vakáción már túl lévő operaházi kollégák, mint Daniel Brühl. Sokan nem is hittek a szemüknek, pedig a Goodbye Lenin! és a Becstelen Brigantyk című opuszokból is ismert barcelonai születésű, német színész igazán kedvesnek bizonyult. A több nyelven is kiválóan beszélő Brühl a The Alienistben épp Dr. Laszlo Kreizlert, a magyar származású kriminálpszichológust alakítja, de nem ez az első magyar vonatkozású munkája: a Báthory Erzsébetről szóló A grófnő című film kapcsán már közelebb került a történelmünkhöz, és néhány hazai helységnév helyes kiejtését is kiválóan elsajátította.the_alienist_daniel_bruhl_luke_evans.jpg

Daniel Brühl és Luke Evans a The Alienist című sorozatban

Személyes megjelenése ezen felül azért is hathatott olyan természetesen, mert a nálunk A halál angyala címen ismert, rejtélyes sorozatgyilkosságok felgöngyölítéséről szóló regényből készült sztori épp az 1890-es években játszódik, vagyis nem sokkal az Operaház megnyitása utáni időkben. Másrészt Brühl rendelkezett némi helyismerettel is, hiszen a tavaly márciusi Siegfried-premieren ő is ott ült a nézőtéren. Ahogy jelen volt Wagner operájának előadásán a The Alienist másik főszereplője, a borzalmas halálesetek kibogozást segítő újságírót megformáló Luke Evans is. A sorozat trailere ITT megnézhető. 

Nagyobb titokban zajlott azonban a Red Sparrow (Vörös veréb) forgatása. Az amerikai thrillerben az Oscar-díjas Jennifer Lawrence egy orosz kémet alakít, akinek a CIA egyik ügynökével kell felvennie a kapcsolatot, hogy adatokat szerezzen tőle – minden áron. Az amerikai színésznő a több hónapos forgatás alatt a kiszivárogtatott hírek szerint nagyon jól érezte magát nálunk, és megszerette Budapestet, azt azonban még neki sem sikerült elérnie, hogy itt legyen a film március elejére időzített premierje.

jennifer_lawrence_a_red_sparrow_cimu_filmben1.jpgJelenet a Red Sparrow című filmből

Érdekesség a mindössze huszonhét éves Lawrence pályáján, hogy nem a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díj, hanem Az éhezők viadala hozta meg számára a közönségsikert. Azóta a Joy című alkotásban és az X-Men részeiben láthattuk. Karrierje 2009-ben vette kezdetét a Megváltás című filmmel, amelyben Charlize Theronnal játszik. Apropó Theron! Tavaly nyáron mutatták be itthon az Atomszőke című, hidegháborús témájú kémdrámát, amelyet a balerinamúlttal rendelkező Oscar-díjas művész szintén Budapesten forgatott. Ahogy a 2016-os tavaszi számunkban már beszámoltunk róla, itt tartózkodása alatt ő is ellátogatott az Operaházba, ahol A diótörő és a Rómeó és Júlia című balettokat tekintette meg, majd Solymosi Tamás balettigazgató kalauzolásával a kulisszák mögött üdvözölte a Magyar Nemzeti Balett művészeit. A film trailere ITT megnézhető.

Az Operához köthető hollywoodi névsorhoz a Terminal című disztopikus thriller szereplői is hozzátartoznak. A forgatás 2016 májusában zajlott az Eiffel Műhelyházban, olyan színészek közreműködésével, mint a szintén a Becstelen Brigantykból és a Wayne világából ismert Mike Myers, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című filmben is látott Dexter Fletcher, valamint A Wall Street farkasa című alkotással a köztudatba berobbanó Margot Robbie.margo_robbie_a_terminal_cimu_filmben.jpg

Margot Robbie a Terminál című filmben

Vaughn Stein rendező választása azért esett a MÁV egykori Északi Járműjavítójára, mert stílusában és hangulatában is megfelelt a felvázolt jelenetek felvételére, és valószínűsítették, hogy az Egyesült Királyságban sosem találtak volna ekkora méretű, használaton kívüli komplexumot. A véletlenek játékának köszönhetően a film várhatóan szintén idén tavasszal kerül a nézők elé, tehát ha egy kis kikeleti borzongásra vágyunk, nem kell messzire, csak a legközelebbi moziba mennünk, ahol – ne csodálkozzunk! – egy kicsit az Opera épületeiben érezhetjük magunkat.

A cikk az Opera Magazin február-márciusi számában jelent meg.

Filip Viktória

A bejegyzés trackback címe:

https://mimi.blog.hu/api/trackback/id/tr7113692430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása